<B>NEI, DU VINNER NOK IKKE:</B> Norsk Tipping frister med 60 millioner i førstepremiepotten i Viking-Lotto. Men sjansene for å innkassere toppremien er mikroskopiske. Foto: Norsk Tipping/DinSide
NEI, DU VINNER NOK IKKE: Norsk Tipping frister med 60 millioner i førstepremiepotten i Viking-Lotto. Men sjansene for å innkassere toppremien er mikroskopiske. Foto: Norsk Tipping/DinSideVis mer

Nå kan du vinne 60 millioner i Viking-Lotto

Men husker du hva som skjedde sist premiepotten var så stor?

Onsdag vil nok mange bli fristet til å spille Viking-Lotto. Da er nemlig den samlede førstepremiepotten på utrolige 60 millioner kroner.

Det er ikke mange ganger i Norsk Tippings historie at de har kunnet servert en høyere premiepott enn dette. I fjor, rettere sagt 20. mai, skjedde det riktignok et unntak, da førstepremiepotten var på nesten uvirkelige 96 millioner kroner.

Men husker du egentlig hvem som stakk av med millionene?

Tre heldige vinnere

Det var nemlig ingen nordmenn som kunne innkassere rekordutbetalingen fra Norsk Tipping. Det kunne derimot tre dansker, som hver fikk over 30 millioner kroner på kontiene sine.

Viking-Lotto er nemlig et samarbeid mellom seks nasjoner, deriblant de fem nordiske landene Norge, Sverige, Finland, Island og Danmark, pluss Estland. Det betyr at alle våre nordiske naboer og Estland kjemper om de samme millionene i det populære pengespillet.

Sverige og Estland er ikke med i lykketallsamarbeidet, noe som betyr at de har en betydelig lavere førstepremiepott enn i de andre landene. Men ellers er spillet det samme.

Nektet å ta imot milliongevinsten

Reduserte vinnersjanser? Nei!

På tross av at det er flere som kjemper om beinet i Viking-Lotto enn i den ordinære lørdagslottoen, svekkes ikke vinnersjansene av den grunn.

For det spesielle med spill som Lotto og Viking Lotto, er at det er like stor sannsynelighet for at vinnerrekken din blir plukket ut, som at noen annens vinnerrekke trekkes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det eneste minuset med at mange spiller, er at det kan være mange med samme tallrekke som deg, noe som betyr at du kan måtte dele premien med flere.

Men folkens; her snakker vi 60 millioner i førstepremiepott, om den blir delt på ti personer sitter du fortsatt igjen med seks millioner. Og da klager man ikke!

KJENDISØKONOM ADVARER: - Farlig å vinne i Lotto

Lykketallet må bli trukket

Likevel er det viktig å understreke at det skal veldig mye til før hele gevinsten går inn. Spillet har 48 tall, og sjansene for at dine seks utvalgte tall plukkes ut, er mikroskopiske. Ifølge Norsk Tipping er den teoretiske sannsynligheten for seks rette på 1:12,3 millioner.

Men for at du skal innkassere toppgevinsten, som Norsk Tipping frister med, holder det ikke bare å ha seks rette.

I hver Viking-Lotto-trekning trekkes det ut et såkalt lykketall i begynnelsen av trekningen. For at lykketallspotten (mesteparten av de 60 millionene) skal gå, må dette lykketallet trekkes nok en gang i løpet av de seks første tallene. Og selvfølgelig må det være noen som har tippet på de seks gulltallene, inkludert lykketallet. Det er med andre ord mye som skal til før hele førstepremien blir delt ut.

Dersom lykketallspotten ikke skulle gå nå på onsdag, vil pengene bli overført til påfølgende ukes trekning.

Forrige gang en lykketallspott gikk i oktober 2009.

Like vanskelig å behandle som heroinmisbrukere

Tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) viser at drøyt 1,4 prosent av befolkningen har eller har hatt pengespillproblemer.

Bengt Scheldt, Gjeldsoffer-Alliansen
Bengt Scheldt, Gjeldsoffer-Alliansen Vis mer


Leder i Gjeldsoffer-Alliansen, (GOA) Bengt Scheldt, har uttalt til DinSide at gigantiske gevinster, slik som flere titalls millioner i Viking-Lotto, kan lokke folk inn i pengeproblemer.

- Det er klart det føyer seg inn i rekken av muligheter for å vekke spilleinteresse. Mange millioner kroner i premie frister mer enn en automat som tikker ut noen tyvekroninger, sier Scheldt.

Scheldt forklarer at GOA avviser hjelp til spilleavhengige, fordi disse menneskene er nødt til å få profesjonell behandling, før de kan få økonomisk hjelp som virker.

- Det er helt bortkastet å hjelpe disse med gjeldsproblemer. Tilbakefallsprosenten er nesten som hos heroinmisbrukere, sier Scheldt, som refererer spilleavhengige videre til organisasjoner som Blå Kors. Først etter at disse personene har fått behandling, ønsker GOA å hjelpe dem ut av sine pengeproblemer.