Grensehandel

Nå kan du trygt dra på grensehandel

Endringer i kronekursen har gjort de svenske varene billigere. 

SVAKERE SVENSK KRONE: Endringer i valutakursen den siste uken har gjort grensehandelen hakket billigere. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SVAKERE SVENSK KRONE: Endringer i valutakursen den siste uken har gjort grensehandelen hakket billigere. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prisene på svensk mat er i stor grad er lavere enn i Norge, Men ikke bare hva du handler utgjør en stor forskjell på sluttsummen, men også valutakursen.

Etter en lang periode med en relativt lik kronekurs de to landene imellom, er kronekursen igjen i vår favør.

Billigere svenskekrone

En kikk på dagens kronekurs fra Norges Bank, viser at man tirsdag måtte punge ut med 92,89 norske kroner for 100 svenske kroner. Dette er et merkbart hopp ned fra i sommer, da du måtte ut med mellom 98 og 100 kroner for en svensk hundrelapp.

Men hvor lenge kan vi forvente at den norske krona holder seg på dette nivået? DNBs valutaprognoser tilsier at kursen vil holde seg minst en måned frem i tid. Deretter kan det igjen bli dyrere, tror både DNB og Nordea:

Om tre måneder ser de for seg en kurs på henholdsvis 96,7 og 97 kroner.

Er det derimot til Finland du reiser for å grensehandle, er det også her en liten bedring i valutakursen for euroens del: Dagens kurs ligger på rundt 9 kroner, som er hakket mindre enn noen uker tilbake, da kursen var oppe i rundt 9,3 kroner per euro, og 9,7 kroner per euro i vinter, viser tall fra Norges Bank.

Se også hvilke reisemål som er blitt rimeligere for norske ferierende den siste tiden.

Dette bør du handle på Sverige-turen

Enkelte varer er velkjente eksempler på lavere priser i Sverige, som tobakksvarer som snus og sigaretter. Men visste du at det var mye å spare også på matvarer til taco-middagen og ingredienser til pizza?

Også mel i forskjellige varianter koster langt mindre i Sverige, det samme gjelder kjøtt av den finere sorten, som andebryst.

Og til og med norske merkevarer kan være rimeligere i svenske butikker, overraskende nok.

LES OGSÅ:

Derfor bør du ikke betale i norske kroner i utlandet

Disse svenske pengene blir ugyldige