Nå kan du tipse uten småpenger

Smart løsning fra smarte amerikanere.

<B>I PRAKSIS:</B> Slik ser Dipjar ut plassert i en butikk. Den lille sylinderen representerer et kjærkomment framskritt for servicebransjene som er avhengig av tips. Foto: Dipjar
I PRAKSIS: Slik ser Dipjar ut plassert i en butikk. Den lille sylinderen representerer et kjærkomment framskritt for servicebransjene som er avhengig av tips. Foto: Dipjar Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kan mene hva en vil om det å tipse, og hvis du virkelig vil se hvor ille det kan gå for enkelte, kan du se denne lille scenen fra Seinfeld-skaper Larry Davids «Ingen grunn til begeistring»-serie.

Det er uansett mange i servicebransjen som regner med en viss sum tips i løpet av dagen eller kvelden for å oppnå akseptabel lønn. Med betalingskortets inntog og kronestykkenes stadig mer perifere rolle i norsk økonomi, er det nok derimot en god del servicearbeidere der ute som ikke ser samme pengeflyten som tidligere.

Enkel i bruk

Hvordan bankkortet påvirker tipsingen ble også tydelig for amerikaneren Ryder Kessler, som i 2008 la merke til at flere kunder, for eksempel i kaffebarer, lot være å dra fram småpenger når de betalte med bankkort. Siden den gang har han utviklet Dipjar, som er den sylinderforma betalingsterminalen du ser over.

SLIK GJØR DU: Sett inn kortet, dra ut, og du har akkurat gjort en ansatt ganske glad. Foto: Dipjar
SLIK GJØR DU: Sett inn kortet, dra ut, og du har akkurat gjort en ansatt ganske glad. Foto: Dipjar Vis mer


Den såkalte "dyppekrukka" er svært enkel i bruk, spesielt for kunden. Betalingsstedet stiller først krukka inn på en fast sum, for eksempel én dollar som på bildet over. Sylinderen blir naturligvis merket med denne summen. Kunden setter så kortet ned i Dipjar, og tar det ut igjen. Hvert "dypp" fører til at betalingskortet belastes med én dollar.

Ønsker kunden å gi enda mer tips, er det naturligvis bare å dyppe en gang til, og hvis du virkelig ønsker å imponere den søte dama bak disken kan du dyppe gang etter gang etter gang mens du serverer det fårete sjekkesmilet ditt som vel aldri har ført til noe som helst.

Gratis å leie

Betalingstidspunktet blir registrert sentralt hos Dipjar, noe som gjør det betydelig enklere for for eksempel skiftarbeidere å fordele tipspengene i etterkant av skiftet.

Dipjar-sylinderne er for tiden satt ut i enkelte kaffebarer i New York som et prøveprosjekt. Det betyr samtidig at produsenten foreløpig ikke tar en andel av inntektene, men ifølge spørsmål og svar-seksjonen på Dipjar-nettsidene, er planen at selskapet vil ta et sted mellom 10 og 20 prosent av inntektene. Betalingskrukka koster på den annen side ikke en krone å leie for betalingsstedet.

I motsetning til i en vanlig tipssituasjon, der kronestykkene har forlatt deg for godt, er det utrolig nok mulig å kreve tips tilbakebetalt. Så lenge du krever pengene tilbake via et skjema innen 30 dager etter tipstidspunktet, vil du altså få summen refundert. Det vil samtidig gjøre deg til den gjerrigste personen på Moder Jord, men vi sliter alle med vårt.