Nå kan du spore fiskemiddagen din

Ny informasjon «gjemt» på emballasjen.

<b>SPORINGSKODE SKAL GI INFORMASJON OM FISKEN:</b> Tast inn sporingskoden på nettsiden, og få all informasjon om fisken - om alt fra fôr til vaksiner og oppvekststed. Foto: MENY/SKJERMDUMP
SPORINGSKODE SKAL GI INFORMASJON OM FISKEN: Tast inn sporingskoden på nettsiden, og få all informasjon om fisken - om alt fra fôr til vaksiner og oppvekststed. Foto: MENY/SKJERMDUMPVis mer

Lerøy og NorgesGruppen lanserer nå et nytt produkt som skal gjøre det lettere for deg som forbruker å sjekke hva det er du spiser.

Ved hjelp av en kode på laksepakkene Gladlaks fra Lerøy, kan du få mye informasjon om laksen, hvor den kommer fra og hva den er fôret med.

- Vi har lyttet til forbrukeren og lanserer nå en enda renere og sunnere laks. Nå kan kunden følge laksen hele veien – fra den klekkes, via stadiene som yngel og smolt, til den settes ut i havet og helt ut i butikk, sier MENY-sjef Vegard Kjuus i en pressemelding.

LES OGSÅ: Dagligvareportal skal gi nøkkelinformasjon om matvarer

Dette vil de bevise

- All norsk laks er sunn og av høy kvalitet. Når vi nå sammen med MENY legger lista enda høyere, er det for å gi forbrukerne ekstra trygghet. Dette ved at vi garanterer en laks som er fôret med null antibiotika, null bruk av palmeolje, høyere krav til innhold av omega 3 og som er 100 prosent sporbar, sier konsernsjef Henning Beltestad i Lerøy.

Gladlaksen er også tilgjengelig hos Kiwi, som også tilhører NorgesGruppen.

- Stadig flere er opptatt av informasjon om produktene de kjøper. Gladlaksen er sporbar, og kundene får vite hvor den har vokst opp, når den ble vaksinert og mot hva, hva slags fôr den har fått og når, og hvor den ble slaktet, sier Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy.

Ifølge Beltestad, selger de de nye og sporbare produktene til butikkene for samme pris som i dag. Fra produsenten skal ikke sporbarheten koste forbrukeren noe ekstra.

LES OGSÅ: Dette kan fargen fortelle deg om laksen i butikken

Slik virker det

På pakken finner du en kode, som du kan taste inn på nettsiden gladlaks.no. Når du har tastet inn dette, får du opp ganske mye informasjon om fisken. Som du kan se av bildene nedenfor, fikk vi vite at vår laks stammet fra Langenuen, ble klekket hos Eidane Smolt - og var oppvokst på Skår.

Så følger mye informasjon om fôring og foringsdatoerm stamfisk, pakking, landanlegg, kalitet og behandling.

Slik ser det ut:

Nå kan du spore fiskemiddagen din


Vil du benytte deg av muligheten til å spore fiskemiddagen din? Stem i avstemmingen til høyre.

Vil du bruke det?

Vil du benytte deg av muligheten til å spore fisken? (Avsluttet)
Ja(57%) 275
Nei(31%) 150
Vet ikke(12%) 60
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Bortsett fra at vi er i stand til å lese det som står der, og skjønner hvor fisken kommer fra og hvilke datoer den har fått mat og diverse behandlinger, er det ikke mye av denne informasjonen som gir oss veldig mye vettug informasjon.

For hva det egentlig betyr at fisken er foret med «Spirit Pluss HH 600 50A» og «React Pan 2500 50A, 9 mm», sier oss ingenting. Vi har heller ingen forutsetninger for å skjønne hva eksempelvis vaksinen «Alpha Ject Micro 6» eller lusemiddelet «Salmosan» inneholder - eller hva det innebærer for maten vi skal spise.

Med unntak av informasjon som slaktedato, når fisken ble satt i sjøen og hvor den er vokst opp, sier ikke denne informasjonen oss noenting. Dette er i beste fall informasjon som er forståelig for ekspertene, men som ikke gir den vanlige forbruker mer informasjon utover det som allerede står på forpakningen.

Du får heller ikke informasjon om innholdet av miljøgifter, som kan være et problem når det gjelder oppdrettslaks. Når det er sagt, viste Mattilsynets overvåkingsprogram for 2014 at innholdet av både miljøgifter og lovlig brukte legemidler var langt under verdiene som er ansett som trygge, skriver Altaposten.

Friskmelder oppdrettslaksen

VANSKELIG Å SPISE FOR MYE: - Jeg kan spise laks til middag to ganger hver dag, uten å gå over grenseverdiene for giftstoffer i oppdrettslaks, sier Ingvild Eide Graff, forskningsdirektør i NIFES. Hun presiserer at det selvsagt ikke er ernæringsmessig gunstig. Foto: ELISABETH DALSEG
VANSKELIG Å SPISE FOR MYE: - Jeg kan spise laks til middag to ganger hver dag, uten å gå over grenseverdiene for giftstoffer i oppdrettslaks, sier Ingvild Eide Graff, forskningsdirektør i NIFES. Hun presiserer at det selvsagt ikke er ernæringsmessig gunstig. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Det er ikke lett å spise sunt. Den ene dagen er det gulrot du får kreft av, den andre dagen er det kyllingen du skal passe deg for.

Når det gjelder oppdrettslaks er det i hovedsak to ting som har vekket bekymring.

Det ene er innhold og rester av ulike miljøgifter. Det andre er næringsinnhold.

Forskere i Nasjonalt insititutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) måler jevnlig innhold av både stoffer vi ikke vil ha i oss, som antibiotika og ulike miljøgifter som plantevernmidler og stoffer vi vil ha i oss, som omega 3 og vitamin d, og funnene er positive.

Feit fisk inneholder riktignok noe mer miljøgifter enn mager fisk, dette fordi det er i fettet dette samler seg. Men det er også i fettet de sunne stoffene sitter.

- Fordelene ved å spise fisk oppveier klart den ubetydelige risikoen, ifølge Øyvind Lie og Ingvild Eide Graff, forskningsdirektør og direktør i NIFES.

Merk at NIFES er uavhengig og funnene er for all oppdrettslaks, ikke spesielt knyttet til nylanseringen.

En rapport fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) i 2006 blir fortsatt flittig sitert, der gravide advares mot å spise for mye laks. Denne påstanden ble trukket tilbake i en revidert rapport i 2013.

- VKMs beregninger viser at man kan spise over én kilo oppdrettslaks eller noe mindre makrell i uken uten at man risikerer å få i seg skadelige mengder av PCB og dioksiner. Dette gjelder også når en legger til PCB og dioksiner fra kosthold ellers og tran, presiserte Janneche Utne Skåre fra VKM i en melding i forbindelse med den reviderte rapporten.