Nå kan du søke i skattelistene

Men du må tåle å bli avslørt som skattesnoker av de du søker opp.

<b>SØKE PÅ NABOEN?</b> Ja, det er fortsatt mulig, men naboen vil kunne se at du har søkt på skattetallene hans.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SØKE PÅ NABOEN? Ja, det er fortsatt mulig, men naboen vil kunne se at du har søkt på skattetallene hans. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

16. oktober åpner Skatteetaten opp for søk i skattelistene for 2014. Men også i år må du logge deg inn om du skal søke på andres skattetall, og dermed blir dine skattesøk tilgjengelige for de du har søkt på.

For det er slutt på tiden da søkene i skattelistene var anonyme.

Info om hvem som søker

Da regjeringen la frem sin regjeringsplattform høsten 2013, kom det frem at de ville redusere tilgangen til å snoke i skattelistene.

Dette betyr i praksis at alle søk i skattelistene blir loggført, og at alle får informasjon om hvem som har søkt på dem i skattelistene.

Ifølge Skatteetaten.no kommer denne informasjonen frem når du selv logger deg inn i skattelistesøket. Når du har logget deg inn for å søke i skattelistene er det en egen fane hvor du får statistikk over hvem som har søkt på deg.

Du får se navn, fødselsår, postnummer og poststed på den som har søkt. Listen over hvem som har søkt og sett dine opplysninger oppdateres en gang i timen.

Og søker du på andre, er det naturlig nok ditt navn som kommer opp i loggen.

LES OGSÅ: Inntekten er høyere enn skattelistene viser

Logg inn for å søke

Som nevnt må du logge inn deg inn via Skatteetatens nettsider for å kunne søke i skattelistene, for eksempel ved hjelp av BankID eller MinID.

Også antallet søk er begrenset :

Du kan bare søke etter likningsopplysninger for inntil 500 personer per måned, men det skulle vel holde for de aller fleste ...

Skattelistene ligger på skatteetaten.no i ett år fra de publiseres.

LES OGSÅ: Får du høyere eller lavere skatt i 2016?