Gamle gullsmykker i skuffer og skap:

Nå kan du selge dem for god pris

Prisene snart på 2011-nivå.

SKATTER I SKUFFEN: Gullkjeder, gullklokker og gamle gifteringer fra tidligere eksteskap. Alt smamen kan omsettes for gode penger. (FOTO: SHUTTERSTOCK/SCANPIX NTB)
SKATTER I SKUFFEN: Gullkjeder, gullklokker og gamle gifteringer fra tidligere eksteskap. Alt smamen kan omsettes for gode penger. (FOTO: SHUTTERSTOCK/SCANPIX NTB) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tollregion Oslo og AkershusFor nøyaktig fem år siden, i månedsskiftet august/september 2011, lå gullprisen på et historisk høyt nivå: 1.832 dollar per unse (31.25 gram). Det ga en pris på 24 karat gull i Norge på 361 kroner pr. gram rent (24 karat) gull etter datidens dollarkurs.

I denne tiden kunne du treffe gulloppkjøpere overalt på kjøpesentere og andre offentlige steder.

Uka etter stupte gullprisen igjen, og Klondyke-feberen la seg.

Stiger igjen

Nå stiger prisene igjen, og i skrivende stund ligger prisen for rent gull på 350 kroner og 38 øre på den internasjonale gullbørsen Goldprice.org.

Med andre ord er vi ikke helt på 2011-nivå ennå, men prisen er nå høy nok til at mange trolig blir fristet igjen.

KRISETIDER: Gullet er en trygg havn når det stormer som verst i verdensøkonomien. Her fra finsnskrisen i 2008. (FOTO: KNUT FALCK/SCANPIX NTB)
KRISETIDER: Gullet er en trygg havn når det stormer som verst i verdensøkonomien. Her fra finsnskrisen i 2008. (FOTO: KNUT FALCK/SCANPIX NTB) Vis mer

- Tilbudssiden av gull er relativt konstant i forhold til andre råvarer, men etterspørselen fluktuerer mye, forklarer Ola Honningdal Grytten, professor i historisk økonomi ved Norges Handelhøyskole.

Gull ansees som en trygg havn i dårlige og usikre tider med lav eller negativ avkastning på kapital.

- Man kjøper gull i tro på at gullverdiene ikke skal falle, men heller stige på grunn av at det historisk sett er et yndet investeringsobjekt i dårlige tider. Gullet mister ikke sin verdi selv om det er lavkonjunktur, sier Grytten.

Lønner det seg å selge?

Ingen vet om gullprisene skal videre opp, eller om de flater ut og synker kraftig slik de gjorde etter toppen i 2011.

Likevel kan det jo være hyggelig å skaffe seg litt ekstra kontanter dersom man har gullsmykker liggende i skuffen som aldri blir brukt, og som ikke lenger har den store affeksjonsverdien.

Men ikke vent deg for mye. Med mindre du har et skap fullt av Boliden-sertifiserte gullbarrer blir gullprisen du finner på Goldprice.org nokså fiktiv.

GULLSTANDARD: Gullbarrer (investeringsgull) oppnår høyere pris enn smykker, selv om gullinnholdet kan være det samme.  (FOTO: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX)
GULLSTANDARD: Gullbarrer (investeringsgull) oppnår høyere pris enn smykker, selv om gullinnholdet kan være det samme.  (FOTO: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX) Vis mer

- Angitt pris for gullgehalt på 24 karat gjelder kun såkalt investeringsgull i form av gullbarrer og er maksimert til 25 gram Boliden med tilhørende sertifikat og per person, sier Magnus Johansson i Gullbrev.no, som skryter av å gi de beste prisene for gull i Norge.

Hans nettsted gir i skrivende stund 343 kroner grammet for 24 karat gull. Det er altså bare sju kroner under markedspris.

I den andre delen av skalaen ligger gullsmedkjeden Bjørklund, som gir 309 kroner grammet.

Daglig leder Tore Hov i Bjørklund opplyser at det er 14 karat-prisen kjeden går ut fra, og at de her er konkurransedyktige.

- 24 karat er det veldig lite av i markedet, og således anser vi den prisen mindre relevant, sier Hov.

Han peker også på at de tar i mot gullet fysisk i sine til sammen 86 butikker, og at dette er sikrere for kunden enn å sende gullet i posten.

- Det er ingen tvil om at den høye prisen på gull påvirker interessen, noe vi tydelig har registrert gjennom sommeren.

Hva må du passe på?

Forbrukerrådet gikk i 2014 ut med informasjon som private gullselgere bør ha før de går til en innkjøper med smykkene sine:

Ingeborg Flønes, direktør for forbrukersaker i Forbrukerrådet, sier at rådene fortsatt er gyldige i dag.

Likevel understreker hun at dette egentlig ikke er hennes bord.

VANLIG: 14 karat (0,585 i finhetsgrad) er ofte å se på kjeder og klokker.
VANLIG: 14 karat (0,585 i finhetsgrad) er ofte å se på kjeder og klokker. Vis mer

- For private selgere gjelder jo ikke Forbrukerkjøpsloven, og dermed har vi ikke fokus på dette hos oss. Men vi får likevel flere henvendelser fra forbrukerne om kjøp og salg av gull. En gjenganger er folk som har kjøpt gull i utlandet og som tror de kan ha blitt lurt, sier Flønes.

Handelen med gull for privatpersoner foregår i dag si stor grad over nett. Du sender først gullet ditt som verdipost (pass på at det er forsikret). Deretter foretar mottakeren en verdivurdering. Er du fornøyd med prisen, får du pengene raskt inn på konto. Om du ikke er det, returneres gullet til deg.

RIKTIGE MERKER: Finhetsmerke og ansvarsmerke skal være preget inn i gullet. (FOTO:JUSTERVESENET)
RIKTIGE MERKER: Finhetsmerke og ansvarsmerke skal være preget inn i gullet. (FOTO:JUSTERVESENET) Vis mer

- Sjekk aller først at gullet er merket med ansvarsmerket CCM. Deretter er sjekker du ulike aktører, for å få et bilde av prisene. Før du velger, er det viktig å forsikre seg om at det handler om en seriøs bedrift som har blitt kontrollert av det norske Justervesenet, sier Ingeborg Flønes.

Mange tror at det ikke er moms på gullmynter, og at disse avgiftsberegnes utfra pålydende verdi som valuta - ikke etter etter reell markedspris.

Dette er bare riktig dersom gullmyntene faktisk kan brukes som betalingsmiddel.

Robert Wood fikk i mars i fjor dette svaret fra Tollregion Oslo og Akershus da han spurte om han skulle betale moms på amerikanske American Eagle 50 dollar gullmynt:

Disse myntene må sees på som en vanlig vare. Ved innførsel går man etter den alminnelige omsetningsverdien i utlandet, ikke myntens pålydende, og beregner 25 prosent MVA av dette.

Dette gjelder imidlertid bare om du innfører mynter fra utlandet. Handel med gullmynter i Norge er ikke avgiftsbelagt.

Kan du stole på utlendinger?

Flere av de store innkjøperne holder til i utlandet - utenfor Justervesenets kontroll. Retningslinjene i andre land kan være annerledes enn her.

Men alle seriøse aktører - også utenlands, forholder seg til det såkalte Hallmark-merket, som altså er det samme som CCM.

Mål og vekt er derimot en annen historie. Her i landet skjerpet myndighetene regelverket like før gullrushet i 2011.

Det innebærer at blant annet at Justervesenet foretar kontroller hos bedrifter som driver med gullhandel.

- Vår rolle er begrenset til å kontrollere om det veies korrekt. Ellers er det politiet som håndhever reglene for brukthandel som disse kjøperne må forholde seg til, sier seniorrådgiver Ayse Bulak Hagelie i Justervesenet til Dinside.

Mer om kjøp og salg av gull:
Tjener millioner på gullet ditt
Kjøp gull direkte fra minibanken
Selg gullet ditt til rekordpris
- Tenk deg om før du smelter om gullsmykkene dine
Oslo-mann kjøpte falskt gull på nettet
2011: Gullprisene bare stiger og stiger

Du kan selv finne ut hvor mye gull det er i smykkene dine. Denne videoen forklarer hvordan: