Nå kan du melde fra selv

Ny ordning gjør at du ikke trenger å gå veien om helsepersonell hvis du skal melde fra om bivirkninger.

<strong>DU KAN GJØRE DET HJEMMEFRA:</strong> Den nye tjenesten krever innlogging fra MinID. På den måten vil ikke uvedkommende få tilgang til dine opplysninger.
DU KAN GJØRE DET HJEMMEFRA: Den nye tjenesten krever innlogging fra MinID. På den måten vil ikke uvedkommende få tilgang til dine opplysninger. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til nå er det bare helsepersonell som har hatt mulighet til å melde fra til legemiddelmyndighetene om bivirkninger av legemidler. Med den nye ordningen, som trådte i kraft 1. mars i år, åpnes det imidlertid for at du som pasient selv kan melde fra om bivirkningene du opplever.

Opplever du uønskede virkninger av legemidler du bruker, kan du nå melde fra om dette ved hjelp av et meldeskjema på internett.

- Et velfungerende rapporteringssystem for bivirkninger av medisiner er viktig for å samle inn kunnskap om bivirkninger som ikke er kjent på det tidspunktet medisinen godkjennes.

- Alle bivirkninger av en medisin er ikke kjent på det tidspunktet den godkjennes, dette gjelder spesielt sjeldne bivirkninger. Årsaken er at medisinen frem til da bare er prøvd ut under kontrollerte forhold, på utvalgte grupper pasienter og friske frivillige. Når medisinen tas i bruk på svært ulike pasienter, vil det alltid oppdages nye bivirkninger. Nye og så langt ukjente bivirkninger, kan oppdages så lenge en medisin er i bruk.

Det melder Legemiddelverket.

Les også: Flere kan ha krav på erstatning

Hva kan du melde inn?

Du kan melde inn bivirkninger av alle medisiner som er godkjent i Norge, både reseptfrie og de du har fått uten resept. Bivirkninger av naturmidler, kosttilskudd og kosmetiske produkter derimot må meldes via lege, farmasøyt på apotek eller tannlege.

Les også: Krever vern mot farlig helsekost

Du kan gi beskjed om bivirkninger du selv opplever eller på vegne av dine nærmeste. Du bør ha pakningene til medisinene du bruker foran deg når du skal fylle ut meldeskjema.

Mer kunnskap om bivirkninger

Pasientmeldinger blir en del av Legemiddelverkets løpende oppfølging av legemidlers sikkerhet, og de håper nå å få mer kunnskap om hvordan bivirkninger påvirker livskvaliteten.

Den nye tjenesten krever innlogging fra MinID. På den måten vil ikke uvedkommende få tilgang til dine opplysninger.

Her kan du lese mer om MinID og registrere deg som bruker.

Meldingen din er anonym, men du må likevel oppgi fødselsdato, initialer, kjønn og bostedsfylke. I tillegg blir du bedt om å beskrive din medisinbruk, bivirkningen(e) og andre relevante opplysninger. Svært få felter i skjemaet må fylles ut, men du øker nytten av meldingen ved å fylle ut alle relevante felter.

Les også: Disse medisinene bør du kaste

Kontakt lege ved plagsomme bivirkninger

Så mye kager vi

 • I 2008 kom det inn til sammen 2184 meldinger, det høyeste antallet noen gang i Norge. Leger melder imidlertid mindre enn tidligere.
 • Bivirkningsmeldingene i 2008 utgjorde om lag 460 meldinger per million innbyggere. Dette er et høyt tall i internasjonal sammenheng. I mars/april kommer bivirkningsstatistikken for 2009.
 • Det er vanskelig å estimere hvor mange meldinger som vil komme inn gjennom det nye systemet, men i Sverige, som allerede har tatt ordningen i bruk, kommer det en til tre meldinger i døgnet. Dette er et realistisk nivå i Norge også.

 • Får du imidlertid plagsomme symptomer som du tror kan være bivirkninger av medisinen du bruker, bør du si ifra til legen din.

  - Pasientmeldingene er ment å skulle være et supplement til meldingene fra helsepersonell, så det er viktig at både leger og farmasøyter fortsetter å melde som før, understreker prosjektleder Hilde Samdal overfor Farmatid.no, tidsskriftet til Norges Farmaceutiske Forening. Disse melder fra om bivirkninger gjennom et eget meldesystem for helsepersonell.

  Les også: 10 bivirkninger du ikke vil ha

  Og hva gjøres så med meldingene?

  - Din melding vil bli vurdert sammen med andre meldinger i arbeidet for å gjøre medisinbruk tryggere. Ved behov vil pakningsvedlegget oppdateres med ny bivirkningsinformasjon. Din melding kan også gi oss ny kunnskap om hvordan bivirkninger påvirker pasienters medisinbruk og livskvalitet, opplyser Legemiddelverket.no.

  Les også: Nettmedisin er risikosport

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer