Altinn tålte ikke at så mange ville sjekke selvangivelsen samtidig. I flere timer var hele nettsiden nede. Foto: Altinn.no
Altinn tålte ikke at så mange ville sjekke selvangivelsen samtidig. I flere timer var hele nettsiden nede. Foto: Altinn.noVis mer

Nå kan du (kanskje) sjekke skatten

Problemene med selvangivelsen på nett skal være løst - for noen.

Tirsdag klokken 08 ble selvangivelsen for 2010 tilgjengelig på nett.

Kort tid etter at selvangivelsene ble lagt ut, fikk brukerne problemer med å logge seg inn på Altinn - portalen som drifter offentlige dokumenter. Det tok ikke lang tid før hele Altinn kollapset, og det ble umulig å sjekke skattetallene.

«Altinn er utilgjengelig. Vi beklager de ulempene nedetiden medfører», var meldingen brukerne møtte når de prøvde å komme seg inn på Altinns nettsider.

Etter mange timer med nedetid ser det endelig ut som Altinn-problemene skal være i ferd med å løse seg.

Nettsidene skal altså svært sakte, men sikkert(?) være på vei opp igjen, og etter det DinSide erfarer skal stadig flere nå få mulighet til å logge seg inn for å få tilgang til skattepapirene.

OPPDATERT: Onsdag klokken 08.15 ser det ut som Altinn.no er nede for telling igjen. DinSide kommer tilbake med mer.

Tre måter å logge inn på

Er du en av de heldige som kommer deg inn? Når du endelig kan få tilgang til selvangivelsen din, må du finne frem mobiltelefonen, pin-kodene fra Skatteetaten eller buypass-kortet ditt. Det er nemlig flere forskjellige måter å logge seg inn på Altinns database.

Slik logger du deg inn:

1: Svært mange nordmenn er nå registrert som brukere av MinID. Hvis du er registrert som bruker, trenger du ikke PIN-koder, men du må huske passordet ditt, eller opprette et nytt. Så vil du få tilsendt engangspassord til mobiltelefonen din hver gang du trenger tilgang til sidene. For å bli bruker, må du imidlertid bruke PIN-kodene du har fått av Skatteetaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innlogging til MinID finner du her.

2: Buypass ID kan også benyttes som innlogging i Altinn. Dette er en personlig, elektronisk ID, som kan benyttes for identifisering, signering og betaling. ID-en kan være lagret på et Buypass Smartkort, som spillerkortet fra Norsk Tipping, eller i en mobiltelefon.

Les mer om dette på www.buypass.no.

3: Har du ikke tilgang til løsningene over, må du ha PIN-kodene fra Skatteetaten klare. For å sjekke selvangivelsen på skatteetaten.no trenger du PIN-koder som tidligere har blitt sendt ut fra Skatteetaten.

Nye koder kan bestilles på denne adressen hos Skatteetaten, eller ved å sende en tekstmelding med kodeordet PINKODER og fødselsnummeret ditt til 02111. Husk at fødselsnummer består av 11 siffer, slik at du ikke bare sender personnummeret ditt eller fødselsdato.

Frustrerte skatteytere

Altinn-systemet sviktet da det gjaldt som mest. Tirsdagens kollaps har satt sinnene i kok blant folk som hadde ventet i spenning for å sjekke om de hadde betalt for lite eller for mye skatt i fjor.

Flere lesere brukte kommentarfeltet i våre artikler for å få utløp for sin frustrasjon over Altinn.

«Når ikke engang de kan ta høyde for skatteoppgjøret, hva ville da skjedd i en landsdekkende katastrofesituasjon? Jeg er oppgitt!», skriver leseren som går under pseudonymet «Reborn».

«Rart de ikke har kapasitet nok på sidene, dette går jo igjen hvert år!», skriver DinSide-leseren «backern».

«For dårlig, og vitner om lav kompetanse hos de som tilrettelegger offentlige tjenester på nett. Skuffende!», skriver leseren «TheJE»