Nå kan du få støtte

Passer du inn i kriteriene for et stipend?

Publisert
Sist oppdatert

Legathåndboken for 2009 er ute i butikkene. Kan du søke på pengestøtte?

- Årets utgave inneholder nøkkelinformasjon om nesten 2.000 legater og stipendier verdt om lag 500 millioner kroner. Informasjonen om søknadsfrister, adresser og beløpsstørrelser er oppdatert; utdaterte legater er strøket og nye har kommet til. Boken er på 512 sider og koster 295 kroner, ifølge prosjektkoordinator for Kaleidoskopet, Simen Rommetveit Halvorsen.

Her finner du oversikt over alle legatene: Legathåndboken

- Som tidligere år er det prosentvise største antallet legater rettet mot utdanning; enkelte av dem betinger en bestemt geografisk tilhørighet, andre en bestemt fagretning eller lignende. Boken inneholder dessuten mange legater myntet på norske studenter som ønsker å ta hele eller deler av utdanningen i utlandet, og et stort antall legater innenfor forskning og utvikling, sier Rommetveit Halvorsen.

Når blir DU millionær? Regn ut!

Student, eller bare litt dårlig råd?

Er det noen stipender/legater som er enklere å oppfylle søkekriteriene for enn andre?

- De fleste legatene krever jo at man oppfyller bestemte kriterier, men det er enkelte kriterier som er enklere å oppfylle enn andre. Det finnes for eksempel mange legater til utdanning, og de fleste avhenger at man studerer en bestemt fagretning, for eksempel jus og økonomi. Og det er det jo mange som gjør, sier Rommetveit Halvorsen.

- Det finnes dessuten stipendordninger som er såpass store at de gir støtte til mange prosjekter hvert år. Et eksempel kan være Gjensidigefondet, som har helse og trygghet som satsningsområde. I fjor høst delte de ut penger til nesten 400 ulike prosjekter, alt mellom himmel og jord, sier Rommetveit Halvorsen til DinSide.

- Legathåndboken inneholder jo også mange andre sosiale legater. Enkelte av disse krever at man kan dokumentere en viss inntekt, andre gir støtte til mennesker med bestemte sykdommer eller lidelser.

Hvis du studerer noe spesielt, eller vil studere noe spesielt, da kan det hende du finner et stipend eller legat som passer for deg. Det er dessuten flere stipender rettet mot mennesker med talent innen sang, musikk, kunst, idrett og lignende. Mange stipender er rettet mot unge mennesker med interesse for særskilte fagområder. Man kan si det sånn at stipender er for de unge og lovende.

Hvordan søker man på legatene? Sjekk her!

Knivmaker, teolog, eller bare konservativ?

Det morsomme og interessante ved noen av legatene er hvor liten sjanse det er for at hvermannsen oppfyller kravene. Noen beskrivelser ser ut til å ha blitt skrevet mens man har sett for seg en enkelt persons egenskaper.

Sjekk ut de vanskeligste kriteriene:

 • Hvis moren eller faren din har vært leder i restaurant- eller hotellfaget, i Norge eller Danmark, kan du få stipend til utdanning innen restaurant- hotell eller reiselivsfag. Men utdannelsen skal tas i Norge.
 • For å motta Jernhandler Johan Michelsens legat må du utdanne deg innenfor treskjæring, dreiing, møbelsnekring eller fremstilling av andre tresaker, på "kunsthåndverksbasis".
 • Er du skjønnlitterær oversetter? Da kan du søke om stipend hvis du har opphavsrett til minst til skjønnlitterære oversettelser utgitt på norsk forlag, eller minst to oversettelser av dramatiske verk oppført på norsk scene.
 • Les også: Ferdig utdannet - hva nå?

 • Hvis du er journalist med interesse for Barentsregionen kan du søke arbeidsstipend. Arbeidet ditt må berøre minst to land i Barentsregionen, og du må samarbeide med minst to journalister fra forskjellige land i regionen.
 • Vil du utgi Fridthjov Anderssens verker? Da kan du få stipend på 10.000 kroner, men du må helst være fra Nord-Norge.
 • Er du en lovende, ung musikkskoleelev eller korpsmusikant fra Rogaland (treblås, messing eller slagverk)? Da kan du motta et stipend på 40.000 kroner.
 • Årets Legathåndbok.
  Årets Legathåndbok. Vis mer


 • Hvis du er en musikalsk talentfull ungdom fra bygda kan du få opplæring innen sang, -instrumental og teoriundervisning. Et annet aktuelt legat for den musikalske er også Gunnar Sævigs minnefond, for unge begavede musikere, fortrinnsvis strykere med mål om profesjonell karriere.
 • Er du samisk billedkunstner med hjem og virke i Norge kan du få nyte av Bildende Kunstneres Hjelpefond. De krever at du deltar i Samisk Stipendutstilling med et bilde/arbeide.
 • Les saken: Og slik søker du på legatene

 • Hvis du er fra et "misjonsfelt" kan du med John Døsselands legat få stipend til å utdanne deg som omsorgsarbeider for å yte hjelp til syke og trengende i utviklingsland.
 • Olav og Gunda Ingvaldstads legat deler ut 2.000 kroner til elever ved kristne folkehøgskoler i Norge.
 • Hvis du er kvinnelig teologstudent, eller er kvinne med teologisk bakgrunn, kan du søke Pastor Peter Anker Stabel og hustru Barbara Borchrevinks Legat. Er du i tilegg ugift kvinne, eller etterkommer etter stifteren Sofie Emilie Stabels er det større sjanse for å komme gjennom nåløyet.
 • Som ung, konservative student under marin teknisk universitetsutdannelse kan du søke om et stipend på 30.000. I søknaden må du legge ved en attest fra universitetet, egen og foresatt ligningsattest, samt egenerklæring om konservativ holdning.
 • Er du barn av fyrbetjening eller fisker, medlem av kristelig ungdomsforening/studentlag, ikke fylt 25 år, student ved universitet eller høgskole, ikke forlovet eller gift, borteboende fra hjemmet og har en inntekt under 235.000 kroner kan du søke på et stipend verdt 3.-5.000 kroner.
 • Hvis du er knivmaker som ønsker å perfeksjonere deg eller lære deg noe nytt, eller er du en person som ønsker å gjøre studier i knivens historie? Da kan du få deg et reisestipend på 10.000 kroner.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer