Inkasso

Nå kan du få inkassokrav på e-post

Lovendring tillater inkassoselskapene å sende deg inkasso elektronisk.

INKASSOKRAV? Nå kan du få dem på e-post og ikke bare på papir i postkassa. Foto: NTB Scanpix
INKASSOKRAV? Nå kan du få dem på e-post og ikke bare på papir i postkassa. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En lovendring som gjelder fra og med 18. april, gjør at inkassoselskapene nå kan sende inkassovarsel og -krav elektronisk.

«Endringene innebærer at lovpålagte varsler under gitte forutsetninger kan sendes elektronisk», skriver Finanstilsynset på sine nettsider.

Men betyr dette at også e-post kan brukes til inkasso? Ja, ifølge Justisdepartementet, men det er likevel noen krav til hvordan dette skal sendes.

Må sendes på en betryggende måte

I Inkassoloven står det at man kan benytte seg av elektronisk kommunikasjon «dersom meddelelsen er sendt på en betryggende måte».

Dinside har snakket nærmere med Justis- og beredskapsdepartementet om hva dette betyr i praksis.

Og lovendringen åpner faktisk for at du kan få tilsendt inkassokrav både i en digital postkasse eller til en privat e-post-adresse.

Som kjent er det en del statlig informasjon som kun sendes til en digital postkasse, og ikke til en e-postkonto.

Slik kan inkasso sendes elektronisk

Senior kommunikasjonsrådgiver Andreas Bjørklund forklarer at dette åpner for følgende fremgangsmåter for å sende inkasso:

1. Meddelelser som er sendt til en digital postkasse som mottakeren selv har opprettet, der mottakeren kan be om å bli varslet om meddelelsen per e-post eller SMS uten tilleggskostnad.

2. Meddelelsen er sendt i en portal som avsenderen vanligvis bruker til å kommunisere med mottakeren, hvor avsenderen vet at mottakeren har akseptert å bruke portalen og allerede er vant til å bruke den, og hvor kunden får varsel om meddelelsen per SMS eller e-post.

3. Meddelelser til en e-postadresse som skyldneren nylig har brukt til å kommunisere med avsenderen fra, dersom e-postadressen fremstår som vedkommendes egen e-postadresse.

4. Hvis en elektronisk meddelelse er sendt på en måte som gjør at den rent faktisk er kommet til mottakerens kunnskap, spiller det ingen rolle hvordan den er sendt.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!