Nå kan du få historisk lav rente på studielånet

Ønsker du å sikre deg en historisk lav fastrente på studielånet, må du være rask. OPPDATERT: Lånekassen utvider fristen med to dager.

Informasjonsrådgiver Christin Dammen i Lånekassen sier det er lenge siden så mange har ønsket å inngå fastrenteavtale på studielånet. Foto: Jannecke Sanne Normann/Colourbox, montasje: DinSide
Informasjonsrådgiver Christin Dammen i Lånekassen sier det er lenge siden så mange har ønsket å inngå fastrenteavtale på studielånet. Foto: Jannecke Sanne Normann/Colourbox, montasje: DinSide Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fristen for å søke om fastrente på studielånet er utsatt til midnatt fredag 14. oktober. Det opplyser Lånekassen på sine nettsider.

Grunnen er at en rekke kunder har hatt problemer med å søke om fast rente. I tillegg var lanekassen.no nede en kort periode på grunn av stor pågang.

– Vi vil være sikre på at alle som ønsker det, får søkt om fast rente, derfor er fristen utsatt til midnatt fredag 14. oktober, sier fungerende informasjonsdirektør Solbjørg Sørensen, i en pressemelding.

Svært stor pågang

Onsdag formiddag hadde mer enn 23.300 lånetakere bundet renten. Til sammenlikning var det bare 1.686 personer som bant renten ved forrige frist.

- Det er lenge siden vi har hatt en tilsvarende pågang, sier informasjonsrådgiver Christin Dammen til DinSide.

  • Du kan søke om fastrente på Dine sider, logg inn med MinID

Historisk lav rente

Det er ikke uten grunn at så mange ønsker å binde renten på studielånet nå. Fastrentene er særdeles lave, og sjansene for å gjøre en dårlig avtale er mindre enn på lenge.

Binder du renten for tre år, får du en rente på 2,673 prosent. Hittil er det over 5.000 som har bundet renten for en treårsperiode med denne renten.

De aller fleste som binder rentene, velger å binde for fem år av gangen. De får en litt høyere, men fortsatt svært gunstig rente på 2,869 prosent. Hittil er det over 13.500 som har bundet renten for en femårsperiode med denne renten.

De lave fastrentene er historiske. Lånekassen opplyser om at det er første gang i historien at man binde studielånet til renter på under tre prosent for tre år og fem år.

Langt færre velger å binde renten for en tiårsperiode. Dagens fastrente med ti års bindingstid er så lav, at det skal mye til for å gjøre en dårlig langtidsavtale akkurat nå. Tiårsrenten ligger på 3,260 prosent, noe som er på samme nivå som den flytende renten. Rundt 4.600 personer har valgt å binde renten på dette nivået.

Fastsettes seks ganger i året

Dersom du ikke helt er klar for å binde studielånet ditt, får du en ny sjanse i desember. Lånekassens rentesatser blir nemlig fastsatt seks ganger i året.

Renten i Lånekassen er markedsstyrt og basert på beregninger fra Finansdepartementet. Siden markedet har fått en rekke banker til å heve utlånsrentene de siste ukene, skal man heller ikke se bort fra at Lånekassen også vil heve rentene ved neste mulighet.

>>> Mer om hvordan Lånekassen bestemmer renten din

Du kan bryte avtalen

Synes du det er skummelt å inngå en fastrenteavtale, er det godt å vite at du har lov til å bryte avtalen. Dersom fastrentene mot formodning skulle synke betraktelig, kan det være relevant å si opp dagens avtale.

Du er da forpliktet til å ha flytende rente i minst to måneder før du kan binde renten på nytt.

Det er imidlertid ikke helt gratis å gå ut av en fastrenteavtale - det kan faktisk koste deg flere tusen kroner. Se regnestykket her: Så mye må du betale om du bryter avtalen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!