Halv skatt

Nå kan du få halv skatt i november

Skatteetaten åpner for at arbeidsgivere og pensjonsutbetalere kan foreta redusert skattetrekk allerede i november i stedet for desember

HALV SKATT: Normalt er det halvt skattetrekk på desemberlønna, men nå åpner Skatteetaten for at det kan bli gjort i november. Foto NTB Scanpix
HALV SKATT: Normalt er det halvt skattetrekk på desemberlønna, men nå åpner Skatteetaten for at det kan bli gjort i november. Foto NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en pressemelding forteller Skatteetaten at trekkfritak nå kan gjennomføres i månedslønna for siste halvdel av november i stedet for første halvdel av desember.

– Hensikten med endringene er at redusert trekk skal kunne komme deg som ansatt til gode i god tid før julestria starter. Det er likevel utbetaleren som velger når trekkfritaket skal gjennomføres for sin bedrift, forklarer seksjonssjef i Skatteetaten, Lene Solberg.

Skattetrekk i 10,5 måneder

Normalt er det halvt skattetrekk på desemberlønna, samtidig som man ikke betaler skatt i juli. Altså tar arbeidstakerne hele skattebelastning i resten av årets 10,5 måneder.

Nå åpner altså Skatteetaten for at man betaler mindre skatt på lønna i slutten av november fremfor i desember. Samtidig påpeker de at mange arbeidsgivere har praktisert dette i flere år.

Skatteetaten opplyser til Dinside at de kjenner til at mange arbeidsgivere gjennomfører trekkfritak i novemberlønnen, i stedet for i desemberlønnen, for å sikre at arbeidstakerne får disponible penger i god tid før jul. Praksisen har vært utbredt i flere år, men har ikke vært i samsvar med reglene.

Skatteetaten har bestemt at tilsvarende fleksibilitet skal gjelde ved lønnsbetaling per time, dag eller uke, ved utbetaling hver 14. dag og ved utbetaling av pensjon.

I disse utbetalingene før jul skal det ikke trekkes skatt:

  • Månedslønn: Lønnen for siste halvdel av november eller for første halvdel av desember.
  • Betaling per time, dag eller uke: Lønnen for to uker i siste halvdel av november eller for siste uke i november og første uke i desember.
  • Utbetaling hver 14. dag: siste lønnsutbetaling i november eller første utbetaling i desember.
  • Livrente, pensjon, vartpenger, introduksjonsstønad og supplerende stønad til person med kort botid i Norge: Hele utbetalingen for enten november eller desember.

LES OGSÅ:

Derfor er det ikke halv skatt i desember

Bør du be om ekstra skattetrekk på lønna?