Nå kan du drikke!

Oppheving av kokeanbefaling i dag.

Analyseresultater fra ekstra vannprøver den 16. og 17. februar viser ingen funn av helseskadelige bakterier. Foto: Colourbox.com
Analyseresultater fra ekstra vannprøver den 16. og 17. februar viser ingen funn av helseskadelige bakterier. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På tirsdag ble Oslofolk oppfordret til å koke vannet. En teknisk feil gjorde at udesinfisert vann ble sendt ut på nettet i Oslo. Den samme anbefalingen gjaldt også Ski kommune.

På tirsdag mente Oslo kommune at vannet i ledningsnettet etter all sannsynlighet var trygg, men anbefalte likevel koking.

- For sikkerhets skyld anbefaler Vann- og avløpsetaten at det vannet som skal drikkes, gis et oppkok, opplyste kommunen i en pressemelding.

I natt kom beskjeden om at kokeanbefalingen oppheves.

Ingen funn av bakterier

Vann- og avløpsetaten har i samråd med smittevernoverlegen i Oslo og Mattilsynet besluttet at anbefalingen om å koke vannet som brukes til drikke, i hele Oslo og Ski oppheves fra og med fredag 19. februar 2010, melder Vann- og avløpsetaten i en pressemelding.

Analyseresultater fra ekstra vannprøver den 16. og 17. februar viser ingen funn av helseskadelige bakterier og etaten ser derfor ingen grunn til å forlenge kokeanbefalingen utover torsdag 18. februar 2010.

Vann- og avløpsetaten avslutter pressemeldingen med å beklage ulempene dette har medført.

Les også: Dette er ikke første gang Oslofolket blir bedt om å koke vannet

Husk på rådene

Selv om perioden med koking av vann ble kortvarig, kan det være greit å huske på anbefalingene som har blitt gitt de siste dagene. For de samme rådene kan følges dersom du er usikker på vannets kvalitet, for eksempel på hyttetur eller i utlandet, eller på steder du ikke forventer at vannet et trygt.

Les også: Husk på dette når det varsles om at vann må kokes

- I de aller fleste storbyer og andre turiststeder er vannet fra springen nå trygt å drikke, selv om det mange steder smaker klor. Jeg kan ikke garantere at det gjelder alle steder over hele kloden, men grovt sett kan man si at det gjelder at man må ta de samme forholdsregler som man tar når det gjelder matvarer som ikke er varmebehandlet, sier avdelingsdirektør Truls Krogh ved Avdeling for vannhygiene ved Folkehelseinstituttet til DinSide Helse.

Han minner om rådene som er blitt gitt de siste dagene, og anbefaler å koke vannet i ett minutt (det går fint å bruke vannkoker). Om man synes smaken forringes veldig kan man tilsette et par sitronskiver eller liknende, råder han.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!