Nå kan du bestille vin og sprit

Fra og med i dag er det ikke lenger bare Vinmonopolet som kontrollerer alkoholinnkjøpene i Norge.

Nå kan du fint importere vin og sprit til privat bruk. Foto: Stuart Bell
Nå kan du fint importere vin og sprit til privat bruk. Foto: Stuart Bell Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 1. juli 2009 blir det foretatt endringer i alkolloven som medfører at du som privatperson kan importere alkohol til Norge. Du trenger altså ikke gå via Vinmonopolet. Om du finner din egen vinleverandør, for eksempel på internett, som er villig til å eksportere alkohol til deg, har du lov til å slå deg løs.

Endringen i alkoholloven påvirker det som regnes som privatimport. Med det menes privatpersoners innførsel av alkoholholdig drikk til personlig bruk. Privatpersoner kan selv frakte drikkevarene over grensen, eller varene kan innføres som en forsendelse. Det er kjøperen som må ta hånd om selve kjøpet i forhold til selger i utlandet.

Når kan du kjøre bil? Prøv DinSides promillekalkulator

Kjøp så mye du vil

Du har lov til å bestille alkohol i utlandet til privat bruk, men du må da betale ordinære avgifter for hele partiet (ingen avgiftsfri kvote). Du kan henvende deg til Tollvesenet for å fortolle varene, eller du kan overlate fortollingen til en speditør. Dersom det oppstår tvilstilfeller om varene virkelig er til privat bruk, kan tollvesenet tilbakeholde varene og kunden må selv kontakte Helsedirektoratet.

Endringen i alkoholloven medfører blant annet at det ikke lenger er nødvendig å søke om tillatelse til å innføre alkohol som arv, gave, eller flyttegods. Det blir også mulig å bestille alkohol fra utlandet til privat bruk.

Den som skal ha varen, må være over 18 år, og for innførsel av drikk med alkoholstyrke over 22 volumprosent er aldersgrensen 20 år, med andre ord de samme alderskravene som gjelder ved salg og skjenking i Norge.

Drikker du for mye? Finn ut med DinSides alkokalkulator

Fortolling av drikken

Du slipper ikke unna avgifter dersom du vil importere selv til eget bruk. Ved innførsel av alkohol til privatpersoner skal det som hovedregel betales avgifter, både alkoholavgift, emballasjeavgifter, matproduksjonsavgift og merverdiavgift.

Her leser du mer om regelendringen og fortolling av alkoholholdig drikke.

Priser innførsel av alkoholholdige varer
VareMengdeSats
Øl over 2,5 volumprosent og annen drikk med alkoholstyrke over 2,5 og med 4,7 volumprosentTil sammen inntil 27 liter*20 kr/liter, 7 kr/0,33 liter
Drikk med alkoholstyrke over 4,7 og under 15 volumprosent 47 kr/liter, 35 kr/flaske
Drikk med alkoholstyrke fra og med 15 til og med 22 volumprosent 90 kr/liter, 65 kr/flaske
Drikk med alkoholstyrke over 22 til og med 60 volumprosentInntil 4 liter260 kr/liter, 180 kr/flaske
Kilde: Toll.no, *Gjelder for de tre øverste kategoriene til sammen.


Starter nettbutikk med vin

Nettvin.com er en aktør som har vært raskt på banen, og som åpner sin nettbutikk i dag. Der vil de tilby omtrent 30 spanske viner som du som privatperson kan bestille etter ønske og behov.

- Nettbutikken passer godt for de som skal arrangere bryllup eller andre store fester. I tillegg er det jo fint for dem som bor langt unna et Vinmonopol-utsalg, sier grunnleggeren av nettbutikken, Knut Roar Wiig.

Her kan du lese mer om satsingen til Nettvin og hva de tilbyr.