<strong>FULL FART:</strong> Har du god dekning, og liker å bruke mobilen til tyngre oppgaver, kan du få glede av at Telenor nå slipper 4G-bremsene på alle sine abonnementer. Fri fart vil gjelde for alle for alltid, og Telia vil trolig følge etter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FULL FART: Har du god dekning, og liker å bruke mobilen til tyngre oppgaver, kan du få glede av at Telenor nå slipper 4G-bremsene på alle sine abonnementer. Fri fart vil gjelde for alle for alltid, og Telia vil trolig følge etter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Fri 4G-fart for alle Telenor-kunder, flere kan følge etter

Nå kan det bli slutt på å betale mer for mer fart

Struping av datahastighet vil snart være historie for mange. Telenor er først ut, og Telia vil trolig følge etter.

Publisert

«Operatørene skryter av 4G, men struper deg ned til 3G-hastigheter om du ikke punger ut» skrev Dinside for tre år siden.

Mobiloperatørene hadde da begynt å kreve høyere priser for høyere hastigheter. Bare de dyreste og største abonnementene fikk full fart, mens andre ble strupet ned til for eksempel 10 megabit per sekund (Mbps). Dette har siden blitt helt normalt.

Men i år kom kampanjen «fri fart ut året» hos en haug operatører, hvor disse bremseklossene ble fjernet fram til nyttår. Dinside har kritisert mobiloperatørene for å ikke fortelle hva som skjer etter nyttår, men nå begynner svarene å komme.

Telenor gir alle sine mobilkunder full fart for alltid, mens andre trolig følger etter.

Slik fungerer fri fart hos Telenor

  • Telenor-kunder, både private og de med bedriftsabonnement, beholder den frie farten de har i dag også etter nyttår. Men altså ikke de med andre operatører som bruker Telenors nett.
  • Teoretisk sett skal nettet ifølge Telenor kunne gi 300 Mbps, men de sier at det mest realistiske er opp mot 100 Mbps. Hva du faktisk får kommer helt an på dekning og mobilen din.
  • Kundene trenger ikke gjøre noe for å få dette. Dinside har sjekket prisene, og kan ikke se at noe er endret siden sist, slik tilfellet var da Telenor «ga» kundene fri roaming.

Skyldte på kapasiteten

Bransjens begrunnelse, da de begynte å strupe hastigheten, var kapasitetsproblemer. Altså at om alle skulle få full fart, ville ingen få full fart.

- Så hva har forandra seg, ettersom dere nå vil gi bort fri fart til alle?

- Vi ønsker å sikre at Telenor-kundene alltid får mest innhold for pengene, begynner mobilsjef Bjørn Ivar Moen i Telenor.

Noe mer teknisk svar får vi ikke, men poenget hans er at det ikke skal «herske noen tvil fremover om at Telenors mobilnett er det raskeste i Norge», som han sier.

Telia følger trolig etter

Ingen har større interesse i å nettopp skape tvil om Telenors overlegenhet enn Telia.

- Så, vil også Telia gi kundene fri fart fra nyttår?

- Vi følger som alltid med på hva som rører seg i markedet, og hvis vi velger å forlenge fri fart vil vi fortelle kundene om det i god tid før kampanjeperioden går ut i slutten av året, svarer kommunikasjonsrådgiver Ellen C. Scheen i Telia, før hun – som for å fjerne all tvil – legger til:

- Heldigvis er det slik at den som venter på noe godt som regel ikke venter forgjeves...

<strong>BLANDA REAKSJONER:</strong> På Telenors Facebook-sider har kundene nå begynt å dele fartsmålinger fra der de befinner seg. Slettes ikke alle er fornøyd, og det er viktig å huske at alle hastighetsanslag er teoretiske. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BLANDA REAKSJONER: På Telenors Facebook-sider har kundene nå begynt å dele fartsmålinger fra der de befinner seg. Slettes ikke alle er fornøyd, og det er viktig å huske at alle hastighetsanslag er teoretiske. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Telia og Telenor følger hverandre vanligvis som erteris. Da Telia ga fri fart ut året ga Telenor det samme dagen etter. Og da Telenor ga kundene fri EU-roaming, tok det få dager før Telia slang seg på.

Disse strupes fortsatt

Selv om fri fart hos både Telenor og Telia virker troverdig, er spørsmålet hva som skjer med alle de mindre operatørene. Der strupes ofte alle kunder ned til samme hastighet, som er milevis fra noen fri fart.

- Hva med dere i Hello, som lenge har hevdet at ingen trenger mer enn 10 Mbps, vil dere nå åpne slusene?

- Telenor har foreløpig ikke sagt noe om hvordan de vil legge opp dette for de som leier nett av dem, så jeg har i så måte ikke noe godt svar å gi deg, svarer Hello-direktør Thomas Sandaker.

Til Dinside forteller Telenor at fart fortsatt er noe andre operatører må betale dem for. Derfor betyr ikke fri fart for Telenor-kunder fri fart for andre med Telenor-nett, heller ikke deres egne Djuice- og Talkmore-kunder.

Kundene hos disse operatørene går tilbake til sine gamle, tregere hastigheter fra nyttår. Telia sier på sin side at det samme svaret som over, altså «tja, blunk blunk», også gjelder for kunder i deres andre merkevarer, som Onecall, Mycall og Chess.

LES OGSÅ:
Her er Norges billigste mobilabonnementer
«Operatørene roper høyt om ubegrensa datahastighet, men holder kjeft om veldig mye annet»
Slik fungerer, og ikke fungerer, fri roaming hos Telia og Telenor

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer