Skattemeldingen 2016

Nå kan andre levere Skattemeldingen for deg

Se hvordan du går frem.

VANSKELIG? Syns du selvangivelsen, som nå heter skattemeldingen, er vanskelig å forstå? Nå kan du be noen andre om å levere den for deg. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
VANSKELIG? Syns du selvangivelsen, som nå heter skattemeldingen, er vanskelig å forstå? Nå kan du be noen andre om å levere den for deg. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets selvangivelse, som har endret navn til Skattemeldingen, blir tilgjengelig 4. april. Enten du syns personlig økonomi er veldig givende - eller det stikk motsatte - har du ansvar for å sjekke at tallene stemmer før levering 30. april.

Men i år kan du faktisk velge å gjøre det enklere for deg selv.

- Nytt i år er at lønnstakere og pensjonister kan delegere utfylling og innsending av skattemeldingen til andre, akkurat som næringsdrivende har mulighet til å gjøre, forteller pressesjef Merete Bergeland Jebsen i Skatteetaten til Dinside.

Få hjelp til å levere skattemeldingen

Dette betyr i praksis at du kan få hjelp at et familiemedlem, en annen privatperson du stoler på eller eventuelt en regnskapsfører, revisor eller rådgiver, til å sjekke, endre og levere skattemeldingen på dine vegne.

At dette nå blir formalisert, skyldes den nye skatteforvaltningsloven. Tidligere kunne nemlig lønnstakere og pensjonister bare delegere tilgangen til å se selvangivelsen.

- Nå er dette utvidet til å gjelde tilgang til å endre og sende inn, samt se skatteoppgjør og søke om utsettelse, forteller Bergeland Jebsen.

Hun sier videre at dette er en forenkling for de som foretrekker å få hjelp med skattemeldingen, og mange har nok bedt om hjelp også før dette ble formalisert.

- Det er samtidig viktig å understreke at det fremdeles er den skattepliktige selv som har ansvar for at Skatteetaten får korrekte opplysninger i skattemeldingen, understreker hun.

Slik går du frem

Dersom du vil at noen andre skal ta seg av årets skattemelding, må du delegere rettigheter i Altinn.

Dette gjør du ved å logge inn, og velge Profil, roller og rettigheter i menyen. Se også hjelp og veiledning for dine roller og rettigheter på altinn.no

- Legg til den personen eller virksomheten du ønsker å gi tilgang til. Du trenger fødselsnummer og etternavn på den du skal delegere rettigheter til, sier Merete Bergeland Jebsen.

Den som får delegert en rettighet, mottar en e-post om dette.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!