<b>Har du lås?</b> Dersom postkassen din står helt ubevoktet, skader det ikke å putte på en hengelås. Foto: Colourbox.com
Har du lås? Dersom postkassen din står helt ubevoktet, skader det ikke å putte på en hengelås. Foto: Colourbox.comVis mer

Nå går de på hjemmeadressen

Britene slår alarm etter sterk økning av en bestemt type ID-tyverier.

Britenes svindelforebyggende organisasjon, CIFA, har oppdaget en alarmerende økning i en bestemt type ID-tyverier i løpet av 2009.

Svindelen består i å benytte intetanende personers nåværende bostedsadresse, noe som gjør det enklere for svindleren å operere og vanskeligere for andre å oppdage.

Det er det britiske forbrukernettstedet Which som melder om de nye oppdagelsene.

Klarer ID-tyven å "overta" en persons adresse, er det for eksempel mye vanskeligere å oppdage falske søknader om kredittkort og forbrukslån.

Ta inn posten!

DinSide har skrevet mye om ID-tyverier det siste året. Et av våre tips for å unngå dette er noe så enkelt som å passe på postkassen din. Vi anbefaler lås på postkassen og at du passer på at det ikke ligger sensitiv informasjon og slenger, men tar inn viktig post som selvangvielse og skattekort.

Årsaken til dette er at noe post inneholder fødselsnummeret ditt, som dessverre nokså enkelt kan benyttes av uvedkommende. Post kan også inneholde andre sensitive opplysninger som kan være til god hjelp for kriminelle som ønsker å utgi seg for å være deg.

Se også: Her blir fødselsnumre misbrukt

Øker også i Norge

Ifølge CIFA har identitetstyverier i Storbritannia økt med 32 prosent i løpet av 2009. Såkalt adressesvindel utgjorde 55 prosent av alle tilfellene som ble rapportert i fjor.

I Norge var identitetstyveri var i 2009 særlig knyttet til ulike typer skimming (utstyr for å lese magnetstriper). I tillegg utgjør informasjonstapping fra nettverk og bankdatasentraler en reell risiko.

Dette kom frem da Finanstilsynet presenterte sin årlige risiko- og sårbarhetsanalyse om finansforetakenes bruk av informasjons- og kommunikasjonsteknologi for 2009 (ROS).

Angrep mot bankdatasentraler har blitt enklere enn tidligere. Mens det tidligere ble ansett som veldig vanskelig å stjele krypterte PIN-koder fra en hardware security
module (HSM) og dekryptere kodene, så er det nå mulig å gjennomføre slike angrep i praksis, ifølge Finanstilsynets rapport.