Nå forandrer de Seigmann

Nidar endrer oppskriften på hele Laban-familien.

De nye Labanposene merket med 100 prosent naturlige farger kommer i butikken fra april/mai 2010. Foto: Nidar
De nye Labanposene merket med 100 prosent naturlige farger kommer i butikken fra april/mai 2010. Foto: NidarVis mer

- Vi vet at mange av forbrukerne er skeptiske til kunstige tilsetningsstoffer og særlig fargestoffene, sier informasjonsrådgiver i Nidar Marthe Helene Schomacker, til DinSide Helse.

Av den grunn bytter nå Nidar ut fargene i Laban seigmenn.

- Fra nå av er det helt naturlig planteekstrakt som gir farger til Labanfamilien.

Les også: Har du orden på E-ene? Vi bombarderes med dem daglig!

Fargestoffene bekymrer oss

Mange matvarer tilsettes fargestoffer for å få et fristende utseende. Det er ekstra vanlig å bruke fargestoffer i godteri, som ofte inneholder ingredienser som ikke gir godteriet naturlig farge.

En undersøkelse som Synovate har utført, samt fokusgrupper gjort for Nidar, viser at 78 prosent av forbrukere bekymrer seg for kunstige tilsetningsstoffer i maten. Gélégodteri oppleves som det mest kunstige godteriet. Det er særlig fargestoffene som bekymrer forbrukerne, ifølge Schomacker.

– Nå bruker vi planteekstrakt til å farge Laban. De nye seigdamene, seigmennene og skrikerungene får nå sin fargeprakt fra blant annet solbær, gulrot og hibiskus, forteller hun.

Nidar er ikke førstemann til å lage godteri på mer naturlig vis.

LES OGSÅ: Disse fargestoffene er farlige

Men godteri kan aldri bli helt naturlig

Leaf, som er blant de største innen sukkervarebransjen i Skandinavia, og som er kjent for varemerker som Läkerol og Malaco, tilbyr også et godteri med fargestoffer fra naturen, som i tillegg inneholder mindre sukker. Men «naturlig» vil godteri aldri bli:

- Det finnes ikke noe naturlig godteri! Et sammensatt produkt som dette kan aldri betegnes som naturlig, men man kan bruke naturlige farger, naturlige aromaer og i noen tilfeller naturlige ingredienser, men hele produktet vil aldri bli helt naturlig, forteller HR & Communication Director i Leaf Scandinavia, Regina Ekström, til DinSide Helse.

Hun legger til at fargene de bruker i Malaco Truly har sitt utspring i naturen.

- Fargene kommer naturlig fra vekster, dyr eller mineraler. I flere av produktene anvender vi dessuten ingredienser som konsentrat eller ekstrakt som også gir farge, men som ikke er et fargestoff, sier Ekström.

Visste du dette? Tatovering kan være livsfarlig på grunn av fargestoffer

Hva gjør fargestoffene med deg?

Fargestoffer har lenge hatt et dårlig rykte på seg, spesielt fordi eksperter har ment at de kan gi allergiske reaksjoner, og kan forverre tilstanden til barn med ADHD, og gjøre dem mer hyperaktive. Eksperter har også mistenkt at barn uten ADHD kan bli hyperaktive av såkalte azorfargestoffer, men uten å ha klart å påvise en klar sammenheng.

Bruken av tilsetningsstoffer, som innebærer fargestoffer, faller inn under EØS-avtalen. Norge har imidlertid stått utenfor dette, og har prøvd å opprettholde mer restriktive regler. Grunnen har vært å beskytte folkehelsen, ifølge Matportalen.no.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om e-stoffer

Norge var ikke forpliktet til å innarbeide EUs direktiver om fargestoffer da de ble vedtatt i 2001, til tross for at EU-kommisjonen mente at Norges forbud var unødvendig strengt. Norge kunne ha gått mot denne avgjørelsen ved å legge ned veto mot direktivet, men valgte å ikke bruke vetoretten, melder Matportalen.no.

Ifølge Matportalen opplever et mindre antall individer overfølsomhetsreaksjoner mot fargestoffer, men det er den enkelte som selv må ta forhåndsregler. I Norge skal alle ferdigpakkede næringsmidler være merket med en liste over alle ingrediensene. Når det gjelder uemballerte næringsstoffer som smågodt, skal tilsetningsstoffer også være merket. På den måten skal forbrukeren kunne gjøre bevisste valg.

LES OGSÅ: Slik unngår du e-stoffer

Fargestoffer har E-nummer fra 100-199.

De nye Labanposene merket med 100 prosent naturlige farger kommer i butikken fra april/mai 2010.