I forrige uke skrev vi om hvordan de offentlige skattelistene indirekte røper hvem som er under Barnevernets omsorg . Nå lover Finansdepartementet at dataene skal fjernes.
- Vi kjente ikke til denne problemstillingen før dere tok kontakt med oss i forrige uke, og vi er glade for at vi ble gjort oppmerksomme på dette, sier Geir Axelsen, statssekretær i Finansdepartementet, til DinSide.
Nå sørger departementet for at Skatteetaten rekker å rydde opp i listene for likningsåret 2008, som offentliggjøres 21. oktober.
- Barn under 13 år vil forsvinne helt fra listene. Disse barna skal det ikke være mulig å identifisere gjennom skattelistene, sier Axelsen.
Prosessen for personer som er mellom 13 og 16 år, er noe mer komplisert fordi barn fra 13 år og oppover som tjener penger, etter reglene skal liknes.
- Skatteetaten vil gå gjennom den typen opplysninger som kan bidra til å identifisere fosterbarn i denne aldersgruppen, og også disse vil bli fjernet fra de offentlige listene, sier Axelsen.
Ikke intensjonen med listene
Skatteetaten fjerner opplysningene fordi denne typen identifikasjon aldri har vært intensjonen med skattelistesøket.

- Vi ønsker ikke at skattelistene skal kunne misbrukes ved at fosterbarn skal kunne identifiseres. De skal være grunnlaget for å kunne ha en kritisk debatt om maktforholdet i samfunnet, debatt om rikdom, skjevheter og den enkeltes bidrag. At fosterbarn kan identifiseres, er helt undergravende for ideen om offentlige skattelister, sier Axelsen.
Offentliggjøringen av skattelistene vil ellers gå som planlagt.
Nettavisene i gang med å fjerne
Flere av de største nettavisene har allerede fjernet dataene fra sine skattelistesøk. Det synes Axelsen er svært positivt. Listene bakover i tid er søkbare hos flere nettaviser, men de finnes ikke hos Skatteetaten.
- Vi har et stort håp om at mediene også tar ansvar her, sier Axelsen.
Adressa.no er en av avisene som var tidlig ute med å fjerne fosterbarna fra sitt skattesøk:
- Dette gjør vi fordi vi synes det er en type søk som vi ikke ønsker å tilby. Vi synes det er uriktig at man kan identifisere en gruppe som allerede kan ha en utsatt livssituasjon. Dette er opplysninger som disse personene skal få ha for seg selv, sier digital redaktør i Adresseavisen, Rolf Dyrnes Svendsen, til DinSide.
Disse avisene har allerede ryddet i listene
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.