Populære TV-serier kan påvirke barn i negativ retning (fotomontasje: Colourbox.com og All over Press).
Populære TV-serier kan påvirke barn i negativ retning (fotomontasje: Colourbox.com og All over Press).Vis mer

Nå får Homer helse-tyn

Bart og Homer kritiseres. De oppmuntrer til røyking.

TV-en har i lang tid vært utsatt for mye kritikk fordi forskning viser at den kan føre til atferdsproblemer hos barn, i tillegg til dårlige aktivitetsmønstre og svakere karakterer på skolen. Mange mener også at det er en sammenheng mellom økt medieforbruk og overvekt hos barn.

Noen tror barn kan bli avhengige av videospill.

Les også:
TV-titting skader barna
TV-slaver husker dårlig
Lærer sex av TV
Fjortisser er dummere enn før
TV-forbud for småbarn
Ser seg syke

Nå viser det seg at populære TV-serier også kan påvirke barn i negativ retning. Barn som ser mye på The Simpsons, vil for eksempel bli oppmuntret til å begynne å røyke. Det kommer fram i en ny studie ved University of Sydney.

En gjennomgang av en rekke episoder viser at røyken er en velbrukt ”rekvisitt” i den kjente serien.

Mye røyk

Dr. Guy Eslick har gjennomgått de 18 første sesongene av The Simpsons, som tilsvarer rundt 400 episoder. Han fant at røyking var med i bildet 795 ganger.

Røyken var skildret på en negativ måte rundt 35 prosent av gangene, på en positiv måte rundt 2 prosent av gangene og på en nøytral måte cirka 63 prosent av gangene, ifølge det amerikanske helsenettstedet News Medical Net.

Selv om det var de voksne karakterene som røykte i de fleste tilfellene, røykte barn og ungdom i rundt åtte prosent av tilfellene, og det mener Eslick er kritikkverdig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han advarer at selv tegneseriefigurer kan være effektive verktøy i markedsføringen av røyk overfor barn.

Nederst på siden kan du lese hva norsk ekspert sier.

Les også: Mindre reklame av usunn mat til barn

Samme hvordan røyken framstilles

- Dette vekker ekstra bekymring fordi eksisterende forskning viser at jo mer barn eksponeres for røyk på TV, jo større er sannsynligheten for at de ender opp med å røyke selv, sier han.

Og det har ikke noe å si om røyken skildres i en negativ sammenheng.

- Studien vår konkluderer med at selv om røykingen vises på en negativ måte, spesielt hos de unge karakterene, kan det likevel påvirke barna til å ta seg en røyk, sier Eslick.

I Norge er man også kjent med problemstillingen, og ved SIRUS (Statens institutt for rusmiddelforskning) foregår det for øyeblikket et forskningsprosjekt om røyking i norske filmer.

Nye anbefalinger fra WHO

Karl Erik Lund, forskningsleder ved SIRUS, legger til:

- Det er akkurat kommet en autoritativ fra WHO (Verdens helseorganisasjon red.anm), som slår fast at det nå foreligger et evidensgrunnlag for at barns eksponering for røyking på filmmediet øker deres risiko for selv å begynne. WHO anbefaler å sette voksengrenser i alle filmer det forekommer røyking, sier han til DinSide Helse.

Målet med det norske forskningsprosjektet er å undersøke om eksponering for røyking på film er en selvstendig risikofaktor for røykestart blant norsk ungdom.

Den australske studien er publisert i tidsskriftet Medical Journal of Australia.

Andre eksperter: TV skader ikke barn, mener andre eksperter