Nå får du vite nøyaktig når maten må kastes

Norskprodusert holdbarhetsindikator lansert for forbrukerne i dag.

NYYTIG VERKTØY FOR FORBRUKERNE: Holdbarhetsindikatoren kommer for første gang ut ibutikkene i dag. Fra venstre forsker Brit Salbu, daglig leder i Keep It Christian Aasland, fagsjef Therese Faye og Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Foto: Berit B. Njarga
NYYTIG VERKTØY FOR FORBRUKERNE: Holdbarhetsindikatoren kommer for første gang ut ibutikkene i dag. Fra venstre forsker Brit Salbu, daglig leder i Keep It Christian Aasland, fagsjef Therese Faye og Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Keep-It er navnet på holdbarhetsindikatoren som i dag blir å finne på matvarer i norske dagligvarebutikker.

– Ved hjelp av indikatoren kan nordmenn unngå å kaste mat som er bra, og unngå å spise mat som er dårlig, kunne Christian Salbu Aasland, daglig leder i Keep-It Technologies fortelle DinSide under en pressekonferanse onsdag.

Nyttig verktøy for forbrukerne

Først ute med en slik holdbarhetsindikator er kjøttdeig fra produsenten Nordfjord, som selges hos Rema 1000. Og fortsatt er det usikkert når flere matvarer vil få æren av å huse den nye indikatoren.

Daglig leder Christian Aasland i Keep- It Technologies, har stor tro på at den nye indikatoren vil gjøre at færre kaster mat uten grunn. Foto: Berit B. Njarga
Daglig leder Christian Aasland i Keep- It Technologies, har stor tro på at den nye indikatoren vil gjøre at færre kaster mat uten grunn. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


– Vi tar et skritt av gangen. I dag er første gang holdbarhetsindikatoren når ut til forbrukerne, sier Aasland, og legger til at målet er gjøre alle mer bevisst på hvordan temperatur påvirker maten, og unngå at forbrukerne kaster mat som er fullt ut spiselig.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk er svært positiv til den nye indikatoren, som gir en langt bedre indikasjon på holdbarhet enn tradisjonell holdbarhetsmerking.

– Vi kaster en fjerdedel av all maten vi produserer, som er en økonomisk og etisk utfordring. Jeg er opptatt av at vi finner løsninger for å unngå dette, og er overbevist om at holdbarhetsindikatoren er et viktig bidrag, som vil hjelpe forbrukerne til å fatte fornuftige beslutninger, sier Brekk.

Les også: Glem holdbarhetsdatoen på egg - slik sjekker du om de er spiselige

Slik ser holdbarhetsindikatoren ut, i stort format. Foto: BERIT B NJARGA
Slik ser holdbarhetsindikatoren ut, i stort format. Foto: BERIT B NJARGA Vis mer


Teller ned dagene

Holdbarhetsindikatoren bygger på forsking ved Universitetet for Miljø og Biovitenskap, og fungerer på følgende måte:

Indikatoren festes utenpå matvarens emballasje. Den består av to kamre med forskjellig innhold, som reagerer på tid og temperatur. Ved høyere temperaturer blir holdbarheten kortere. Indikatoren viser antall dager før matvaren ikke lenger er holdbar.

Når indikatoren viser "0 dager igjen", betyr dette at maten er utgått på dato, uavhengig av den påstemplede holdbarhetsdatoen.

Dette åpner for at langt færre vil se seg nødt til å kaste maten når holdbarhetsdatoen er gått ut. og med tanke på at vi kaster mat for rundt 10 milliarder hvert år, kan det være mye å spare for forbrukerne.

Kjøttdeig fra Nordfjord er først ute med en slik holdbarhetsindikator. Foto: Keep-It Technologies
Kjøttdeig fra Nordfjord er først ute med en slik holdbarhetsindikator. Foto: Keep-It Technologies Vis mer


– Forbrukerne får økt trygghet, og vil bli mer bevisst når det gjelder oppbevaring av mat, sier Therese Faye, fagsjef i Keep It Technologies.

Les også: Tzatsikien var majones

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!