<strong>SKATTEMELDINGEN:</strong> Natt til tirsdag 4. april kan du sjekke din skattemelding elektronisk ved å logge inn på Altinn. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SKATTEMELDINGEN: Natt til tirsdag 4. april kan du sjekke din skattemelding elektronisk ved å logge inn på Altinn. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Skattemeldingen 2016

Nå er skattemeldingen tilgjengelig

Nå kan du gå inn og sjekke tallene i Altinn. 

Publisert
Sist oppdatert

Årets selvangivelse, som nå har byttet navn til skattemelding for formues- og inntektsskatt, blir ifølge Skatteetaten gjort tilgjengelig natt til tirsdag 4. april.

>> Usikker? Slik logger du på og sjekker skattemeldingen

Selv kunne undertegnede logge inn via Altinn klokka 23:20 mandag kveld og sjekke skattemeldingen, men på grunn av stor pågang fikk vi ikke logget inn med BankID.

<strong>OOPS:</strong> Tirsdag formiddag er det fortsatt ikke mulig å logge på med BankID. Skjermdump: Berit B. Njarga
OOPS: Tirsdag formiddag er det fortsatt ikke mulig å logge på med BankID. Skjermdump: Berit B. Njarga Vis mer

Tirsdag formiddag ser det ut til fortsatt å være et problem. Prøver du å logge på nå, får du beskjed om at BankID er utilgjengelig og at du må bruke en av de andre elektroniske ID-ene for å logge på.

Selv brukte vi MinID, som er en egen innlogging for offentlige tjenester. Dersom du ikke husker passord til tjenesten, kan du forsøke å velge «glemt passord» for å få tilgang.

Så kan du gå inn og sjekke om du kan glede deg til å skatt til gode - eller er skatt skyldig og må betale tilbake restskatt i slutten av mai.

Fått igjen på skatten?

Utseendemessig er skattemeldingen veldig lik selvangivelsen - bare med nytt navn i øvre høyre hjørne.

Du finner skattemeldingen ved å logge inn på Altinn, enten via nettsidene eller Altinn-appen, som kom for noen år siden. Dessuten kan man også logge inn med BankId på mobil, som ble mulig for første gang for ett år siden.

Der velger du den nyeste skattemeldingen, og blar deg frem til informasjonen som heter «Foreløpig beregnet skatt til gode (uten renter)».

Her finner du ut om du har skatt til gode. Står det derimot «Foreløpig beregnet skatt å betale», skylder du restskatt.

<strong>FORELØPIG BEREGNET SKATT:</strong> Her finner du tallet som avgjør om du har skatt til gode eller ikke. Uansett hva dette tallet viser er det viktig at du går gjennom all informasjon i skattemeldingen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FORELØPIG BEREGNET SKATT: Her finner du tallet som avgjør om du har skatt til gode eller ikke. Uansett hva dette tallet viser er det viktig at du går gjennom all informasjon i skattemeldingen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Sjekk at tallene stemmer

Selv om de fleste av oss er aller ivrigst med å sjekke om vi har penger til gode når skattemeldingen kommer, er det vel så viktig å sjekke at du sjekker at alle opplysninger stemmer og retter opp eventuelle feil eller får med det som måtte mangle av informasjon.

- Pass på at alt om din inntekt, gjeld og formue er med, og at du har fått de fradragene du har krav på. Det er ditt ansvar å sørge for at Skatteetaten har korrekte opplysninger om deg slik at skatten blir riktig, understreker Bergeland Jebsen.

Syns du det er vanskelig å sjekke om alt stemmer, kan du fra i år be noen andre om hjelp til å sjekke og sende inn skattemeldingen på dine vegne senest 29. april.

Frist for levering av skattemeldingen er 30. april. Velger du å ikke levere, antas det at du går god for de forhåndsutfylte tallene i skattemeldingen, ifølge skatteforvaltningsloven.

Riktige opplysninger til rett tid

Det er den nye skatteforvaltningsloven som trådte i kraft 1. januar i år, som er bakgrunnen for navnebyttet fra selvangivelse til skattemelding, tydeliggjør også den skattepliktiges ansvar for å gi riktige opplysninger til rett tid, ifølge Bergeland Jebsen.

I en pressemelding fra Regnskap Norge, påpeker de at den nye loven gir deg større ansvar som skatteyter. De skriver videre at mens Skatteetaten tidligere «lignet», med andre ord vurderte de faktiske opplysninger og tall og foretok en skatteberegning basert på dette, legger det nye systemet opp til at du som skattyter må «selv-deklarere».

Det innebærer at du selv må vurdere din situasjon opp mot gjeldende skatteregler, og ut fra dette sjekke at alle skattepliktige inntekter og formue er korrekt i skattemeldingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer