Nå er lusa her

Høst betyr skolestart og dermed også høysesong for hodelusen. Slik blir du kvitt de ekle krypene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hodelus er smittsomt. Det smitter ved at lus kryper fra en person til en annen når hodene legges inntil hverandre. De vanligste symptomene er kløe, som er en slags allergisk reaksjon på lusestikkene, sier insektsforsker ved Folkehelseinsituttet Reidar Mehl.

Han legger til at det er viktig å sjekke håret jevnlig, og kamme håret med en fin kam for å se om det er noe lus der. Bruk godt lys og ha et håndkle på skuldrene. Venter du til det klør har du ventet for lenge. Mehl anbefaler å undersøke barna flere ganger i året.

Unngå hodekontakt
Hodelusene, som har sitt hovedtilholdssted i nakken oppover mot issen og i området bak ørene, overføres via hodeplagg og andre klær som man tar over hodet. De overføres også via kammer, sengetøy og ved direkte kontakt.

Hodelus forekommer vanligvis kun i hodebunnen. Her fester de seg fast til hårstråene. De har en grå- og læraktig hud og er mellom 2-3 millimeter lange. Eggene er gulhvite på cirka en millimeter. Det kan se ut som flass, men forskjellen er at lus sitter fastlimt på hårstråene, mens flass er lettere å fjerne.

Slik blir du kvitt flass

Hodelushunnen legger cirka 90 egg, eller gjennomsnittlig 3,7 egg per døgn i løpet av et voksent luseliv på cirka 25 døgn.

- Den beste måten å unngå hodelus er å unngå hodekontakt, sier Mehl, og legger til at barn som får lus ikke bør skamme seg. Han anbefaler dem å være åpne om det for å oppklare smitteveien.

Månedene august til desember er også de store lusemånedene for apotekene.

Dobling av lusemiddel
I følge salgstall fra Apotekforeningens bransjestatistikk dobles salget av lusemidler fra juli til august. September er toppmåneden for lusemidler. I september 2005 ble det solgt 15 500 pakninger mot 14 500 i august.

I løpet av hele 2005 ble det solgt 121 000 pakninger lusemiddel.

- Hodelus dør ikke av seg selv. Derfor er det viktig at man selv sørger for å drepe og fjerne lus når man først har fått dem, sier fagdirektør Anne Elisabeth Smedstad i Apotekforeningen til Mozon.

Hun anbefaler Nix sjampo som førstevalget for spedbarn og gravide, mens Prioderm og Malation er førstevalget for alle andre.

- Men det har vært et økende problem med lus som er resistente mot disse stoffene, men andre legemidler finnes foreløpig ikke. Både Nix og Prioderm/ Malation viser seg imidlertid stort sett effektive når kurene gjennomføres på riktig måte. Midlene skal bare brukes når det er påvist lus, og ikke "for sikkerhets skyld", sier Smedstad.

Noen mener også man kan bekjempe lus ved å bruke parafin eller eddik, eller putte sengetøy, luer og kammer i fryseren.

Husk at det også kan være fornuftig å vaske bamse

- Men for å virkelig bli kvitt lusa må man gjennom en kur. Det er det viktigste. Behandler man det ikke vil kløen bli verre og verre og det kan bli ganske sjenerende, sier Mehl.

Slik holder du deg frisk i høst!

 

Mozon.no, 14.09.2006