Nå er det høysesong for diaré

Stadig flere smittes av bakterien campylobacter.

Nå i grillsesongen er faren for å bli smittet med campylobacter og få diaré aller størst. Foto: colourbox.com
Nå i grillsesongen er faren for å bli smittet med campylobacter og få diaré aller størst. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny rapport fra Folkehelseinstituttet viser at antall tilfeller av campylobacteriose, som er en bakteriesykdom som gir diaré, magesmerter og influensasymptomer, er på vei opp. Og de aller fleste blir smittet i sommermånedene.

Les også: Sommerens verste bakteriebomber

I 2008 ble det meldt om 2876 tilfeller til MSIS. Dette er noe høyere enn fjoråret, og betydelig høyere enn nivået i årene 2002-2004. Sykdommen er i Norge nå vanligere enn salmonellainfeksjon.

De fleste blir syke i sommermånedene juni, juli og august. I 2008 ble 47 prosent syke i denne perioden.

Grunnen til dette er antakelig at en del av aktivitetene som anses som risikofaktorer er typiske sommeraktiviteter, som for eksempel grilling og bruk av vann av dårlig kvalitet.

Les også: Slik griller du sikkert

Smitterisikoer

Følgende anses som risikoer for smitte:

 • Ikke-desinfisert drikkevann
 • Grillmåltider
 • Fjærfekjøtt (særlig håndtering av rått fjærfekjøtt)
 • Kontakt med husdyr, inkludert kjæledyr
 • Upasteurisert melk
 • I 2001 startet en handlingsplan som har redusert forekomsten av campylobacter i kylling, men det finnes fortsatt produkter på markedet som kan inneholde bakterien.

  Vanligvis overføres smitte via næringsmidler, men i sjeldne tilfeller kan bakterien også smitte mellom personer på grunn av dårlig håndhygiene.

  Bakterien kan overleve i ukevis i mat med kjøleskapstemperatur, men dør langsomt (over flere måneder) ved frysing.

  Det finnes ingen vaksine.

  Les også: Matforgiftning kan gi alvorlige senskader

  Forebyggende tiltak

  Det finnes en hel del du selv kan gjøre for å unngå smitte:

 • Unngå ikke-desinfisert drikkevann.
 • Fjærfe, hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt.
 • Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten.
 • Unngå upasteurisert melk.
 • Vask hendene etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider.
 • Ha god kjøkkenhygiene, særlig ved utegrilling og tilbereding av fjærfeprodukter. Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som har blitt forurenset av råvarer før du bruker dem til annen mat.
 • Ved reiser til land med dårlige hygienske forhold er det i tillegg viktig å unngå ukokte grønnsaker, iskrem som ikke er meieripakket og frukt som ikke kan skrelles. Man bør for øvrig passe på at grønnsaker er godt vasket med rent vann, og man bør unngå vann som ikke selges på flasker.

  Les også: Unngå matforgiftning

  Stadig flere utenlandssmittede

  Av de smittede oppga 38 prosent å ha blitt smittet i Norge, mens 53 prosent hadde fått sykdommen i utlandet. De siste ni prosentene visste ikke hvor de hadde blitt smittet.

  I 2005 var det like mange som hadde blitt smittet innenlands som utenlands, men siden den gang har andelen utenlandssmittede stadig økt. Antall personer som ble smittet utenlands i 2008 er det høyeste som er registrert noen gang.

  Spania var det landet de fleste utenlandssmittede ble syke i, noe som gjenspeiler det store antallet reisende til dette landet. På liste fulgte så Tyrkia, Thailand, Frankrike, India, Hellas og Bulgaria.

  Les også: Her ferierer du farlig

  Høy andel innenlandssmittede

  Selv om flere blir smittet i utlandet enn noen gang, er andelen innenlandssmittede likevel høy. Årsaken til dette er ukjent, og Folkehelseinstituttet er derfor i gang med en studie som skal se nærmere på saken.

  Innenlands finner vi også en del geografiske forskjeller. Rogaland og Sør-Trøndelag hadde i 2008, som i tidligere år, den høyeste insidensraten per innbygger, med henholdsvis 37,5 og 37,3 per 100.000 innbyggere. Vest-Agder hadde den laveste med 12 smittede per 100.000 innbyggere. Den største prosentvise økningen, med hele 92 prosent, fant man i Vestfold. Hva som er årsaken til disse geografiske forskjellene er ikke kjent.

  Les også: Hvor er bakteriesmitten størst?

  Også aldersfordelingen av de smittede var lik i 2008 som tidligere år. Flest smittede finner vi i gruppen barn 1-4 år, etterfulgt av personer i alderen 20-29 år, som for øvrig også har den høyeste andelen utenlandssmittede.

  Les også: Slik holder du deg frisk på utenlandsturen

  Av smittetilfellene som ble rapportert ble minst 17 prosent innlagt på sykehus, men det er ikke meldt om noen dødsfall.

  Sykdommen har vært meldepliktig til MSIS siden 1977.

  Du kan lese mer om sykdommen hos Folkehelseinstituttet, og her kan du lese resten av rapporten med 2008-tallene.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer