Nå er den her!

Våren og pollensesongen er i gang. Bli klok i jungelen av allergimedisiner.

Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund finnes det nærmere 900.000 pollenallergikere i Norge, Foto: Colourbox.com
Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund finnes det nærmere 900.000 pollenallergikere i Norge, Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Så er vi i gang igjen: Nesen renner, klør, tetner til og du nyser. Øynene renner, blir røde og hovner opp. Du blir trøtt og uopplagt. Ja, hos mange reagerer hele kroppen. Det dreier seg selvfølgelig om pollenplager og pollenallergi.

Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund finnes det nærmere 900.000 pollenallergikere i Norge. 300.000 av disse er sterkt plaget. Antall allergikere har doblet seg i løpet av en 30-årsperiode.

Nederst i artikkelen får du en vurdering av forskjellige allergimedisiner.

Kjenner du at det kiler litt i nesa på denne tiden av året, er du neppe den eneste.

Syke pollen fakta
Spiser du deg pollensyk?
Rust deg mot allergiplagene

Nedsatt yteevne på jobben

Synovate har nylig gjennomført en undersøkelse for GlaxoSmithKline AS. Målgruppen er et representativt utvalg av den norske befolkningen fra 15-67 år som har pollenallergi selv, eller bor med barn med pollenallergi, og baserer seg på i alt 1014 intervjuer. Den viser blant annet:

 • Over 4 av 5 respondenter har pollenallergi selv
 • 1 av 5 voksne allergikere er i stor grad plaget av pollenallergi
 • Drøyt 1 av 4 allergiske barn er i stor grad plaget av pollenallergi
 • 2 av 3 voksne allergikere er plaget av pollenallergi i pollensesongen, 1 av 5 hele året
 • Mai og sommermånedene er mest plagsomme for allergiske voksne og barn
 • Nær 9 av 10 voksne allergikere opplever plager fra nesen
 • 42 prosent av voksne allergikere har nedsatt yteevne på jobb
 • 1 av 3 allergiske barn/ungdom har hatt problemer med eksamen pga pollenallergi
 • Undersøkelsen viser også at voksne allergikere i stor grad er fornøyd med medisinene de bruker.

  Men vet du hva du skal velge i jungelen av medisiner? DinSide Helse gir deg en veiledning.

  - Gravide bør ta allergimedisin
  Allergi på kryss og tvers

  Det er en krevende behandlingsform for pasienten å få injeksjon med sterke fortynninger av det stoffet man er allergisk mot.


  Sprøyte, spray eller dråper?

  DinSide Helse har fått professor Kai-Håkon Carlsen ved Voksentoppen Astma- og Allergisenter og Bente Kvenshagen, allergiekspert og overlege ved barneavdelingen på Sykehuset Østfold Fredrikstad, til å vurdere de vanligste allergimedisinene (piller, nesespray og øyendråper), i tillegg til kortisonsprøyte og allergivaksinasjon.

  Piller

  Dagens 3. generasjons antihistaminika er effektive og gir svært lite eller ingen sedering (foto: Per Ervland/Aller Internett).
  Dagens 3. generasjons antihistaminika er effektive og gir svært lite eller ingen sedering (foto: Per Ervland/Aller Internett). Vis mer


  Dette er effektive medikamenter som reduserer de fleste symptomene ved høysnue. Såkalte 1. generasjons antihistaminer kom for 60 år siden og hadde en søvndyssende effekt i tillegg til sine antiallergiske egenskaper. Dagens 3. generasjons antihistaminer er effektive og gir svært lite eller ingen sedering (søvndyssende effekt), ifølge Carlsen.

  Det er flere kjente midler på markedet, som Clarityn og Zyrtec. Men hvordan skal man velge? Prøv deg fram, er rådet til Kvenshagen.

  - De fleste av antihistaminene av denne typen har ganske lik virkningsmekanisme, men effekten kan variere fra pasient til pasient. Derfor er det viktig å prøve seg fram selv.

  Les også: Pillene er vektfelle

  Kvenshagen bekrefter også at pillene gir lite bivirkninger.

  - Vanligste bivirkning er trøtthet, men det er ikke hyppig. Ellers få eller ingen bivirkninger, sier hun.

  Legemiddelmyndighetene har de siste årene innført restriksjoner for å refundere disse medikamentene på blå resept for å spare utgifter, ifølge Carlsen. For å få medikamentene refundert på blå resept kreves det nå blant annet allergisk sensitivisering ved prikktest eller påvisning av allergi ved blodprøve.

  Pakningene med færrest antall tabletter som kan kjøpes på apotek uten resept, refunderes ikke, ifølge Carlsen.

  Neseblødning kan være en bivirkning av nesespray, ifølge ekspert (foto: Per Ervland/Aller Internett).
  Neseblødning kan være en bivirkning av nesespray, ifølge ekspert (foto: Per Ervland/Aller Internett). Vis mer


  Når nesa klør

  Rhinocort og Livostin er blant noen av nesedråpene. Men hva er egentlig forskjellen på disse?

  - Dette er to vidt forskjellige medikamenter med forskjellig virkningsmåte. Rhinocort er et nasal steroid, sier Carlsen.

  Livostin derimot, er et antihistamin, og er dermed ofte mindre effektivt enn steroidholdige nesemidler. Effekten av denne er bare symptom-motvirkende og ikke forebyggende, ifølge Carlsen. Livostin gitt som nesedråper eller øyendråper har svært lite bivirkninger.

  Kvenshagen legger til:

  - De som har allergiske plager fra nesen bør ta nesespray, sier hun.

  Carlsen legger til at man i tillegg har Flutide Nasal og Nasonex, samt Avamys. Dette er noen av de mest effektive medikamenter ved høysnue, mener han.

  Disse har en effektiv og betennelsesreduserende virkning.

  - Dosene må tas regelmessig og har en gradvis innsettende virkning over dager til uker. Nesesteroidene har for allergisk rhinitt (høysnue red.adm) samme viktige effekt som inhalasjonssteroider ved astma, forklarer Carlsen.

  Kvenshagen minner om mulige bivirkninger ved nesespray:

  - Neseblødninger kan være en bivirkning, sier hun.

  Les også: Advarer mot nesespray
  Avhengig av nesespray?

  Nyere større undersøkelser har imidlertid vist at Lomudal har liten eller nær ingen effekt, og bruken er derfor nå kraftig redusert (foto: Per Ervland/Aller Internett).
  Nyere større undersøkelser har imidlertid vist at Lomudal har liten eller nær ingen effekt, og bruken er derfor nå kraftig redusert (foto: Per Ervland/Aller Internett). Vis mer


  Øyedråper

  Her finnes det også flere typer på markedet: Livostin, Zaditen, Lomudal.

  - Livostin er omtalt ovenfor. Zaditen er også et antihistamin med tilsvarende effekt som beskrevet for Livostin. Lomudal er et helt annet stoff og var mye brukt for 15-20 år siden. Nyere større undersøkelser har imidlertid vist at dette medikamentet har liten eller nær ingen effekt, og bruken er derfor nå kraftig redusert, sier Carlsen.

  Kvenshagen sier at alle som opplever allergiske øyeplager bør ta øyedråper.

  Carlsen minner også om at antihistaminer (Livostin, Zaditen) som nesedråper eller øyendråper også har en lokal antihistamineffekt på huden.

  - Erfaring viser at disse kan redusere smertene og ubehaget når man brenner seg på maneter, brennesle, blir solbrent eller får insektstikk i huden, sier han.

  Kortisonsprøyte

  Kortisonsprøyte er som regel det siste behandlingsalternativet som benyttes når man ikke kommer til målet med de andre medisinenee. Med ca. 1-2 måneders mellomrom kan du i den delen av pollensesongen du er mest plaget, få satt en kortisonsprøyte på legekontoret. Kortisonet svekker allergireaksjonen i cirka en måned.

  Denne kan være bra for dem med alvorlig allergi, ifølge Kvenshagen. Behandlingen er lettvint, men den har bivirkninger som øker ved gjentatte doser. Særlig hos barn er det bivirkninger.

  - Steroider gitt på denne måten påvirker og undertrykker binyrebarken og kan ved gjentatte doser påvirke barnets vekst, sier Carlsen.

  Kvenshagen legger til:

  - Men ved alvorlig allergi kan man trygt ta en eller maks to kortisoninjeksjoner i året. Det koster cirka 70-80 kroner.

  Kvenshagen minner til slutt om allergivaksinasjon. Hensikten med behandlingen er å minske din allergi. Det gjøres ved å gi injeksjoner av det stoffet man er allergisk mot.

  Allergivaksinasjon

  - Det gir absolutt den beste behandling mot allergi, sier hun.

  Carlsen minner likevel om at det er en krevende behandlingsform for pasienten å få injeksjon med sterke fortynninger av stoffet man er allergisk mot. Dosen økes gradvis etter en spesifisert plan. Behandlingen må gjennomføres året rundt - selv ved sesongallergi, som for eksempel bjørkepollenallergi som gir symptomer kun i 2-3 uker i året.

  - Denne behandlingsformen benyttes gjerne ved pollenallergi hvor man ikke får tilstrekkelig effekt ved vanlig behandling, sier Carlsen, og legger til at denne behandlingen også brukes når insektstikk har medført meget alvorlige symptomer.

  Akupunktur, homøopati og immunterapi kan også hjelpe mange allergikere i pollensesongen.

  Les også: Alternativt mot allergi

  Råd mot pollenplager

  Vitus Apotek gir følgende råde til personer som er plaget med allergi:

  • Hold vinduer og dører stengt så mye som mulig på varme, solrike og vindfulle dager
  • Luft heller skikkelig om kvelden og natten
  • Bruk gjerne pollennett (Tesa) som du kan feste til vinduer

  • Ikke tørk eller luft klær og sengetøy ute i de periodene det er mye pollen

  • Bruk solbriller

  • Vask eller skyll håret før du legger deg
  • Unngå kontakt med irriterende stoffer som tobakksrøyk, parfyme og liknende stoffer
  • Følg med på pollenvarselet
  • Skyll øyne og nese ofte med saltvann for å fjerne pollenstøv

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer