I løpet av året kan norske og danke kroner bli like mye verdt, tror seniorøkonom i First Securities, Bjørn Roger Wilhelmsen. Foto: Per Ervland
I løpet av året kan norske og danke kroner bli like mye verdt, tror seniorøkonom i First Securities, Bjørn Roger Wilhelmsen. Foto: Per ErvlandVis mer

Nå er de (nesten) like mye verdt

Billig å dra på handletur til Danmark.

For under et år siden var det dyrt å dra til Danmark og å handle fra danske nettbutikker. Den danske kronen sto svært sterkt, spesielt opp mot den norske, noe som ville si at billig dansk kjøtt og alkohol ikke var fullt så billig lenger.

I fjor sommer kostet nemlig 100 danske kroner cirka 120 norske kroner. En stund før det igjen hadde kursen nesten vært oppe i skyhøye 130 norske kroner for 100 danske.

Nå har tidene snudd, og nordmenn som ikke er så flinke til å regne, kan glede seg over at den danske kronekursen nærmer seg den norske.

Ferske valutatall fra Norges Bank viser nemlig at 100 danske kroner nå bare koster 105,49 norske kroner.

Les også: Så kanskje en tur til Legoland kan stå på budsjettprogrammet nå?

Hva er "normalen"?

Hvor mye pleier den danske kronen egentlig å koste? Er 105 norske kroner for 100 danske egentlig en god kurs?

Svaret er ja.

Tall fra Norges Bank og utregninger utført av DinSide viser at gjennomsnittlig har den danske kronen ligget på en kurs på 109 norske kroner siden begynnelsen av 2000-tallet.

Valutakurser akkurat nå
  NOK
Amerikanske dollar1 USD5,89
Euro1 EUR7,85
Britiske pund1 GBP9,01
Danske kroner100 DKK105,49
Svenske kroner100 SEK82,05


I perioden rundt år 2008, da finanskrisen virkelig slo inn, svekket den norske kronen seg betraktelig mot den danske, og det var da vi så de svært høye kursene som gikk opp mot 130 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I år ser det ut som at den danske kronen har vaket på et normalnivå rundt 110 kroner frem til nå, når den danske kronen har svekket seg noe.

Hva er vanlig valutakurs for amerikanske dollar eller britiske pund?

Hellas får skylden

Makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities sier at grunnen til at danske og norske kroner begynner å komme på samme nivå, er ikke at den norske kronen har styrket seg, men at den danske kronen har svekket seg.

Bjørn Roger Wilhelmsen, seniorøkonom i First Securities, tror danske og norske kroner vil bli omtrent like mye verdt. Foto: First Securities
Bjørn Roger Wilhelmsen, seniorøkonom i First Securities, tror danske og norske kroner vil bli omtrent like mye verdt. Foto: First Securities Vis mer


- Den danske kronen er knyttet mot euroen, danskene kjører fastkurspolitikk mot euroen, det vil si at når euroen svekker seg gjør den danske kronen det også, forklarer Wilhelmsen.

Og det er akkurat det som har skjedd i den siste perioden. Den norske kronen har ligget relativt stabilt mot svenske kroner, amerikanske dollar og britiske pund. Men euroen har falt.

- Svekkelsen av euroen har skjedd på grunn av problemene i Hellas, frykten for at Hellas ikke skal klare å betjene den gjelden de har, forklarer Wilhelmsen til DinSide.

Handle på nettet? Ikke uten å sjekke ut denne kalkulatoren først!

Tror ikke nedgangen er over

Wilhelmsen sier at usikkerheten rundt Hellas vil føre med seg en videre svekkelse av både euro og danske kroner. Akkurat nå koster en euro 7,85 kroner og Wilhelmsen tror den kan komme til å gå ned mot 7,6 mot slutten av året.

Det betyr at den danske kronen også kan komme til å svekke seg enda mer enn den allerede har gjort.

- Vi anslår at den danske kroner vil komme ned til 1,0 i løpet av året, sier Wilhelmsen.