Nå drømmevekta - og bli der

Her er ti kjappe slanketips, som ikke sender deg rett i jojo-fella.

Det kan være lett å gå ned i vekt. Det vanskelige er å ikke gå opp igjen. Foto: Panther Media
Det kan være lett å gå ned i vekt. Det vanskelige er å ikke gå opp igjen. Foto: Panther Media Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har feriekosen lagt seg over bukselinningen? Ikke kast deg på den første og beste slankekuren du kommer over.

Lege Ann Cathrin Reichelt har laget en liste med ti tips for Lommelegen.no

Dette mener hun vil fungere for deg som vil ned i vekt, og bli der:

1. Vær mett i butikken

Legg handleturen til etter at du har spist, og skriv liste over hva du trenger. Det øker sannsynligheten for at du unngår usunne impulskjøp på matfronten. Å handle når magen rumler kan være en litt for stor påkjenning for viljestyrken.

2. Gå for grønt

Fyll på med grønnsaker og frukt i livet ditt! Noen knekkebrød og et eple gjør deg mett til frokost, salat til lunsj er fristende og friskt og en banan på ettermiddagen holder det verste søtsuget unna. Det er magert og godt, sikrer deg viktige vitaminer og gjør dessuten at du kan spise deg mett selv om du slanker deg.

Les også: Slik holder frukt og grønnsaker lenger

3. Drikk nok

Drikk rikelig med vann. Drikk et stort glass vann før hvert måltid. Det fører til at du ikke føler deg så «hul» av sult, og gjør godt for hele kroppen, ikke minst for huden din!

4. Tren!

Fysisk aktivitet gjør det lettere å gå ned i vekt, og gir deg overskudd i hverdagen. Når du beveger deg mer, øker også forbrenningen din: du får større muskelmasse og kan spise mer uten å legge på deg. Har du ikke tid til å trimme, sier du?

Sykle eller gå til butikken og jobben isteden for å kjøre. Ta trappen isteden for heisen. Sørg for å være mye i aktivitet i helgene: Gå tur med partner, venner, barn eller barnebarn. Det gjør dere friskere og dere får massevis av felles opplevelser å snakke om.

En tur sammen er kvalitetstid. Les om den gode turens mange fordeler her. Det er mange som tar et skikkelig skippertak med treningsøkter når de skal slanke seg, og da renner jo kiloene fortere av. Men for at det skal vare, er det viktig at du også finner frem til varige vaner for kosthold og aktivitet som du kan leve godt med også etter at du har oppnådd ønsket vekt.

Trene hjemme? Her er de beste treningsapparatene, og et bør du styre unna

5. Velg riktig mellommåltid

Slankekuren eller forsettet om å leve magert og sunt sprekker typisk på ettermiddagen på vei hjem fra jobb eller om kvelden foran TV-en. Da kommer det ofte et sterkt søtsug. Ha frukt tilgjengelig!

6. Velg riktig middag

Middag: Ha mye grønnsaker til hver middag. Velg kjøtt som ikke har så mye fett på seg, eller skjær av overflødig fett. Rent kjøtt fra fjærkre og svin er magre varianter. Karbonadedeig inneholder mye mindre fett enn vanlig kjøttdeig. Bytt ut noen av kjøttmiddagene med fisk! Torsk og sei er magert, ofte billig, og kjempegodt!
Tilbered gjerne maten din i leirgryte: da trenger du mindre matfett, og maten blir saftig og smakfull.

Les også: Fæle fastfood-fakta

7. Spar på fettet

Velg magre produkter! Skummet melk, lettmargarin, magrere oster - greier du å bytte om fra fete til magre produkter for godt, sparer du masse kalorier i året!

Les også: Her fyker kaloriene unna

8. Spis regelmessig

Du bør ikke droppe måltider. Det ender som regel bare med at du overspiser til neste måltid, eller sprekker og hiver i deg noe lettvint i kiosken på vei hjem.

9. Dropp brus og juice

Bruk vann som tørstedrikk. En halvliter sukret brus inneholder sukkerbiter tilsvarende rundt 25 sukkerbiter! Fruktjuicer er mye sunnere enn brus, og sikrer deg viktige vitaminer. De inneholder allikevel like mange kalorier som brus. Smådrikking av juice er dessuten skadelig for tennene fordi det inneholder så mye syre.

10. Vær selektiv med søtt

Hvis du trenger å søte te eller kaffe, bruk suketter! Te med suketter inneholder nesten ikke en eneste kalori.

Kos deg, men gjør det smart

Man kan ikke være fornuftig alltid, og det er veldig viktig å kose seg imellom også. Men du kan ha disse tipsene i bakhodet når du planlegger:

  • Hvis du skal spise godteri og snacks en sjelden gang: Kjøp små poser! De blir tomme uansett hvor store de er.

  • Frukt og grønt med dip er godt som snacks!
  • Popcorn og saltstenger inneholder mindre fett og kalorier enn potetgull, og selv om lettchips også er energirikt, er det bedre enn vanlig potetgull.
  • Kunstig søtede drops og tyggegummityper inneholder lite kalorier.

Lommelegen.no er i likhet med DinSide.no eid av Aller Internett.