Skylder du skatt, sparer du penger på å betale innen 31. mai. Foto: Per Ervland
Skylder du skatt, sparer du penger på å betale innen 31. mai. Foto: Per ErvlandVis mer

Nå bør du betale restskatten

Restskatt er ingen katastrofe. Spesielt ikke om du betaler innen 31. mai.

Ifølge Skatteetaten er det omtrent 850.000 skatteytere som får en restskatt i år. Skatteoppgjøret er ikke klart før i juni, men vet du at du skal betale, er det smart å gjøre det nå. Faktisk var det så mange som 431.000 nordmenn som benyttet seg av denne muligheten i fjor.

Betaler du restskatten innen 31. mai, har du hatt et rentefritt lån hos Skatteetaten. Det løper nemlig ingen renter på beløpet før etter månedsskiftet.

Fristen går altså ut på mandag. Vil du unngå renter, bør du snarest legge inn en betaling i nettbanken.

Slik betaler du

Mangler du kontonummer og/eller KID-nummer til Skatteetaten, kan du gå inn på skatteetaten.no/kid og lage et KID-nummer her. På den samme siden finner du også lenke til oversikt over de ulike skatteoppkrevernes kontonumre.

KID-nummeret kan brukes både til forskuddsskatt, tilleggsforskudd og restskatt. Skatteetaten oppfordrer til å være nøye med å skrive riktig KID-nummer når du skal betale. Hvis nummeret er feil, kan innbetalingen bli forsinket.

Betaler du for mye skatt i år? Finn ut med vår SKATTEKALKULATOR

Betal gjerne inn for mye

Hva så om det viser seg at du ikke skulle betale så mye restskatt likevel? Skatteoppgjøret er ikke ferdig, og dersom du gjorde endringer i selvangivelsen, kan det hende dette slår ut i din favør og at du faktisk skal betale mindre, eventuelt får penger tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men betaler du inn for mye restskatt nå før innen mandag, er det ikke noe problem. Faktisk får du gode renter på beløpet Skatteetaten har oppbevart for deg. Dersom det er innbetalt for mye tilleggsforskudd, vil det godtgjøres renter ved tilbakebetaling av tilleggsforskuddet. Det ytes en fast sats på 0,5 prosent for skattytere som får skatteoppgjør i juni og en sats på 1,5 prosent for skattytere som omfattes av høstutlegget. Dette er en ganske god rente for oppbevaring av penger i noen få uker.

FERIEPENGER: Derfor får du mindre lønn i juni

Dersom du betaler senere

Ikke alle er i en situasjon der de kan betale restskatten innen mandag. I så fall kan du vente deg et lite rentepåslag:

Renten er 3,9 prosent dersom du får skatteoppgjøret i juni og 4,8 prosent dersom du får det i oktober. Dette tillegget må du ut med uansett om du betaler i midten av juni eller om du venter til fristen den 20. august og 24. september. Det er altså ikke en løpende rente, men et fast beløp beregnet utfra størrelsen på restskatten.

Dersom du ikke betaler innen fristen, får du også en forsinkelsesrente som er på 8,75 prosent.

For ordens skyld vit også at du får renter på tilgodebeløp, altså penger som skattekontoret skylder deg. Rentene du får på tilgodebeløpet er 3,6 prosent for junioppgjøret og 4,5 prosent på oktoberoppgjøret.