<b>SVENSK KJØTT BLIR DYRERE:</b> Scan skal øke prisene på svensk storfe- og grisekjøtt med 10-15 prosent i løpet av året. Foto: Kristin Sørdal
SVENSK KJØTT BLIR DYRERE: Scan skal øke prisene på svensk storfe- og grisekjøtt med 10-15 prosent i løpet av året. Foto: Kristin SørdalVis mer

Nå blir svenskekjøttet dyrere

Scan høyner prisene med 10-15 prosent.

De svenske kjøttbøndene har vanskeligheter med å opprettholde lønnsomheten i konkurransen med billigere utenlandsk kjøtt.

For å kunne betale bøndene bedre skal kjøttprodusenten Scan heve prisene på sitt svenske storfe- og grisekjøtt med 10-15 prosent.

Dette skriver Sveriges Television på sine nettsider.

Selv om det blir 10-15 prosent dyrere svenskekjøtt, bør det fremdeles være penger å spare på å kjøpe kjøtt i Sverige.

– Om man kjøper en hel handlevogn med varer, kan det være 40-50 prosent rimeligere totalt, men når det gjelder kjøtt kan det handle om mer enn 50 prosent, sier Fredrik Jacobsson ved EuroCash i Töcksfors nye Handelspark til DinSide.

Husk dette når du svenskehandler: Slik gjør du grensehandelen billigere

Prisene skal økes suksessivt utover året.

Økt import

Ifølge Sveriges Television går det dårlig for den svenske kjøttbransjen. På tross av at svenskene spiser mer kjøtt, har mange bønder lagt ned sin produksjon det siste året.

Den minskende kjøttproduksjonen fører til overkapasitet hos slakteriene, som må nedbemanne.

En viktig årsak til problemene i den svenske kjøttindustrien er ifølge svt.se den økte importen av utenlandsk kjøtt, en trend som er forsterket av en sterkere svensk krone som har gjort importen billigere.

Mer enn halvparten av storfekjøttet som ble omsatt i Sverige i fjor, var importert, og over en tredjedel av svinekjøttet.

Les også: Nytt senter for svenskehandel åpnet nylig