Du kan kjøpe alt fra støvsugere til <br />
flybilletter på internett. Foto: t
Du kan kjøpe alt fra støvsugere til
flybilletter på internett. Foto: tVis mer

Nå blir internettkjøp tryggere!

Selv om misbruket av kredittkort over internett er lite, venter markedet på sikrere betalingsmåter. Og nå kommer for alvor SET, som støttes blant annet av VISA og Bankenes betalingssentral.

Det er ikke alltid lett å vite hvem som står bak nettstedene du handler på. Tar de vare på dine personlige opplysninger, eller kan nettpirater fanger opp ditt kreditkortnummer og misbruke det? DinSide tar en titt på trygg netthandel.

Sikker betaling

Det finnes mange useriøse nettbutikker, og nå innføres det en internasjonal standard som skal garantere både trygg og seriøs netthandel. Dette systemet kalles SET (Secure Electronic Transactions), og vil for alvor bli introdusert i Norge i september.

SET er et lite program som kan hentes ned fra internett eller fra en diskett, forteller Torstein Lind-Isaksen, administrerende direktør i Visa Norge. Straks du har installert programmet sender du en forespørsel til en SET godkjent bank og ber om et registreringsnummer og passord. Dette får du senere i posten, og dermed vil du kunne kjøpe trygt via din datamaskin fra SET godkjente butikker over hele verden. På Visa Norge sine hjemmesider vil du utover høsten få en oversikt over SET godkjente banker og butikker, sier Lind Isaksen.

- Vi samarbeider nå med Sparebanken Hedmark, HA-nett, og BBS ( Bankenes betalingssentral ), forteller Lind-Isaksen. SET har blitt testet i over et år her i landet, og 20 butikker er allerede tilsluttet standarden. Flere banker vil bli godkjent av oss utover høsten, og de vil så videre godkjenne de ulike nettbutikkene. Foreløpig er det Skandinavia og Europa som er først ute med å implementere denne standarden, men vi forventer at både USA og Asia kommer om kort tid.

For forbrukere er SET en god nyhet, ettersom det nå blir enda tryggere å handle på nett, mener Lind-Isaksen.

Ingen fare

Det blir svært vanskelig å bryte en SET kode. Verdens mest avanserte krypteringssystem (56-bits-nøkler) benyttes til å kode alle SET-data. Dette gjør det i praksis umulig for utenforstående å lese og/eller endre data på sin vei mellom deg som kjøper, selger og bank. Det nye krypteringssystemet er 65.000 ganger vanskeligere å knekke enn dagens systemer basert på 40-bits-nøkler.

- Hos Visa brukes det store ressurser på å avdekke kreditkortmisbruk på internett, men vi har faktisk et mye større problem med vanlige restauranter og barer, forteller Lind-Isaksen. Skulle du oppdage uoverensstemmelser på din kontoutskrift, så dekker uansett Visa eller banken tapet dersom det er ulovlig misbruk. Det er et godt tips å alltid sjekke kontoutskriften dersom du har brukt kortet ditt i utlandet, eller på nettet.

SET standarden vil derimot sørge for at du sover godt om natten etter å ha handlet på nett, ettersom det kun er ifra din egen datamaskin at et kjøp kan godkjennes. Du vil også få en e-mail hver gang kortet ditt blir brukt, i tillegg er du nødt til å skrive inn passordet ditt hver gang SET programmet blir aktivisert, og du kan nårsomhelst sperre SET-kontoen på samme måte som du sperrer et kredittkort.

Vil du vite mer om hvordan SET fungerer trykk her

Forbrukerombudet passer på

SET-standarden har vært til utprøving hos Forbrukerombudet, og de har foreløpig funnet et par punkter som trenger avklaring. Blant annet er det diskusjon om når selve betalingen skal foregå, og bankenes ansvar ved driftsstans.

- Vi mener at forbrukere ikke skal belastes før de har fått varen, mens Visa og Europay Norge mener at belastning av konto skjer når varen sendes fra selger. I forhold til kjøps og håndverkertjenesteloven skal det være en ytelse mot ytelse, og forskuddsbetaling er dermed urimelig praksis. Inntil dette punktet er avklart hos oss, vil vi ikke anbefale SET standarden, sier Bente Øverli, saksbehandler ved Forbrukerombudet.