Dette er disse sedlene som må leveres inn innen 1. november. Foto: Norges Bank
Dette er disse sedlene som må leveres inn innen 1. november. Foto: Norges Bank Vis mer

Nå blir disse sedlene verdiløse

Fristen for å løse inn de gamle sedlene går ut 1. november.

Publisert
Sist oppdatert

Den 1. november går fristen for å levere inn sedlene som var i bruk i perioden 1979 til 2001 ut. Og etter alt å dømme er det mange som bør merke seg denne datoen.

Fortsatt er det nemlig snakk om 650 millioner kroner som fins ute blant det norske folk, nettopp i form av disse sedlene. Har du ikke allerede sjekket, bør du ta et raid i skuffer, bankbokser og sparebøsser nå.

Mange millioner i tusenlapper

Det er både 50-, 100-, 500- og 1000-kronersedler i denne serien som utgår 1. november. Ifølge Norges Bank er det flest tusenlapper og femtilapper som er på avveie.

Og ettersom disse sedlene ikke har vært i bruk de siste ti årene, tror de mange kan ha lagt spesielt tusenlappene til lagring i for eksempel i bankbokser og liknende.

– 21 prosent av sedlene som mangler er tusenlapper, men dette utgjør hele 75 prosent av verdien, og tilsvarer 490 millioner kroner, forteller Therese Riiser Wålen, kommunikasjonsrådgiver i Norges Bank til DinSide.

Verdien av de manglende femtilappene utgjør totalt 83 millioner.

>> Se bilde av hver enkelt seddel her

Gå til banken

Norges Bank oppfordrer alle som tror de kan ha slike sedler liggende om å lete dem frem, og å tipse familie og kjente som de tror kan ha liggende penger fra denne seddelserien. Etter 1. november mister de nemlig all verdi.

Allerede har enkelte fått med seg den kommende innløsningsfristen. Siden nyttår har Norges Bank fått inn gamle sedler tilsvarende 125 millioner, og da flest tusenlapper. Men fortsatt fins det altså 650 millioner i sedler som snart blir verdiløse.

Har du slike sedler i madrassen eller på et annet lurt sted, kan de leveres inn til Norges Bank eller til nærmeste bank.

– Bankene er ikke forpliktet til å ta i mot disse sedlene, men de fleste gjør det som en service, sier Therese Riiser Wålen.

Les også: Visste du hva sedlene forteller deg?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer