Nå begynner Nordea å sperre kontoer

Banken kan ikke anslå hvor mange kontoer det er snakk om. Kundene kan få kontoen åpnet igjen ved å legitimere seg.

NORDEA-KUNDE? Har du fortsatt ikke legitimert deg overfor banken, vil du få kontoen sperret midlertidig. Foto: NTB Scanpix
NORDEA-KUNDE? Har du fortsatt ikke legitimert deg overfor banken, vil du få kontoen sperret midlertidig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Torsdag ble det klart at Sparebank1 begynner å sperre kontoene til kunder som ikke har legitimert seg etter hvitvaskingsreglene.

Også Nordea sendte før jul ut SMS-er til tusenvis av kunder med krav om at de måtte legitimere seg innen kort tid for å unngå sperring av kontoene sine. Her var det endel som måtte snu i døra på grunn av strenge passkrav fra Nordeas side - men etter at Dinside omtalte saken, fikk blant annet de med eldre førerkort benytte dette som legitimasjon overfor banken.

Nå forteller Nordea at også de har begynt å sperre kontoer midlertidig.

Fristen snart ute

Synne Ekrem, kommunikasjonssjef i Nordea, forteller Dinside at deres kunder har fått litt ulik frist på å legitimere seg.

- Dette henger sammen med at vi har kontakter kunder i bolker, etter region, kundesegment og liknende, forteller Ekrem, og legger til at endelig frist fra Finanstilsynet på å ha gyldig legitimasjon på alle kundene i henhold til hvitvaskingsloven er 17. januar.

- Vi har satt fristen noe før for kundene, siden det tar tid å få det inn i våre systemer, sier Ekrem.

Sperrer kontoer midlertidig

Ekrem forteller at de er i fortløpende dialog med kunder som er aktive kunder og hvor de fortsatt mangler informasjon, for å sperre færrest mulig.

- For de kundene der fristen har gått ut, begynner vi nå å sperre midlertidig, men det vil enkelt gjenåpnes hvis kunden legitimerer seg, forteller Ekrem.

- Hvordan skal kundene gå frem for å få gjenåpnet kontoen?

- Da må de ta kontakt med oss og legitimere seg, så blir kontoen enkelt åpnet igjen, sier Ekrem.

- Kan de også få gjenåpnet kontoer dersom de legitimerer seg etter fristen 17. januar?

- Ja, det kan de.

Kan ikke anslå antall kunder som får kontoen sperret

Ekrem sier videre at det er vanskelig å anslå hvor mange Nordea-kunder som nå vil få kontoen sin midlertidig sperret.

- Det er vanskelig å gi en anslag som blir presist nok, fordi det av naturlige årsaker alltid vil være kontoer og kundeforhold som ikke lenger er i bruk. Vi har kontoer som er i ferd med å bli avviklet eksempelvis knyttet til dødsbo, og flere kunder har flere inaktive kontoer stående i ulike banker, sier Ekrem.

Sparebank1 kunne i går fortelle at det er snakk om 10.000 kunder som de mangler legitimering av, men at de er usikre på om disse kundene er aktive.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!