<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

- Én time hos psykiater kan være nok

Med et tett samarbeid mellom fastlege, psykiater og pasient kan èn times konsultasjon være snarveien til rett diagnose. Det viser et norsk prosjekt.

Publisert
Sist oppdatert

Dersom flere tar i bruk metoden, kan mange pasienter slippe å vente lenge for å få stilt en diagnose, mener lege Gunnar Mouland ved Legegruppen Grandgården i Arendal.

Mouland og overlege Johannes Kyvik ved Distriktspsykiatrisk Senter i Aust-Agder presenterer i dag funnene fra sitt samarbeidsprosjekt i Tidsskrift for den norske Lægeforening.

Les også: Psykologen kurerer depresjon:

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


Der skriver de at tradisjonell henvisning fra fastlege til psykiater ofte innebærer lang ventetid og mange konsultasjoner.

Men dersom fastlegen kjenner pasienten godt og skal følge opp vedkommende senere, kan èn felles konsultasjon der både pasient, fastlege og psykiater deltar være snarveien til riktig diagnose og behandling, Metoden er dessuten billigere enn tradisjonell praksis, påpeker de.

- Snarvei til diagnose
De to artikkelforfatterne har svært gode erfaringer med denne metoden. I deres femårige prosjekt fikk 19 pasienter som fastlegen (Mouland) mente var egnet, tilbud om en slik samarbeidskonsultasjon. Av de 19 klarte 17 seg med den ene felleskonsultasjonen på ca en time. Bare to har hatt behov for mer kontakt med spesialisthelsetjenesten.

- Dette viser at det kanskje går an å tenke litt mer på samarbeid i norsk helsevesen og ikke bare drive å henvise slik man har gjort i alle år, sier Mouland til DinSide Helse og fortsetter:

- Det er ganske ineffektivt, fordi en ny fagperson jo må begynne på nytt for å lære pasienten å kjenne. Men ofte er det først og fremst psykiaterens spisskompetanse som er av interesse, siden det vanligvis er fastlegen som skal følge opp pasienten etter spesialistens undersøkelse og behandling.

Les også: Behandler angst på internett:

- Ga trygghet at legen var med
Metoden med én felles konsultasjon er positiv for alle parter, mener artikkelforfatterne:

- Alle pasientene har overfor fastlegen gitt uttrykk for at felleskonsultasjonen var en positiv opplevelse. Pasientene følte seg tatt på alvor ved å bli videre henvist, og de mente det ga trygghet at fastlegen var med, skriver de.

Fastlegen har blant annet fått nyttig lærdom om intervjuteknikk og utvelgelse av hvilke problemområder man bør gå mer i dybden på. Samtidig har psykiateren fått bedre innsikt i fastlegens tenkemåte og arbeidsmetoder, ifølge artikkelforfatterne.

Passer ikke alle
Mouland understreker imidlertid at metoden ikke passer for alle pasienter med psykiske lidelser, og at de som trenger mer langvarig spesialistoppfølging må henvises på vanlig måte.

Erfaring, interesse, god kjennskap til pasienten, nødvendige pedagogiske evner og god kjemi mellom fagpersonene er også viktig.

Metoden kan dessuten ha noen betenkeligheter. Blant annet kan det være et moment at psykiateren kan stille feil diagnose fordi kjennskapen til pasienten blir for kortvarig. Men dette vil motvirkes ved at legen ofte har sett pasienten i mange situasjoner gjennom flere år, skriver forfatterne.

- Det kan også være et faremoment at fastlegen legger ordene i munnen på psykiateren. En psykiater som får inn en pasient helt fra starten av kan jo starte med helt blanke ark. Men jeg regner med at en lege som har kjent en pasient over lengre tid og en erfaren psykiater har liten sannsynlighet for å gå i en slik felle. Man må være oppmerksom på det, mener Mouland.

Les også:Vil utjevne helseforskjeller blant barn:

Metoden bør prøves ut også på andre områder, mener artikkelforfatterne.

- Vi vil oppfordre kolleger til å prøve ut denne arbeidsmåten mer – ikke bare i psykiatrien, men også innenfor fagfelter som geriatri (aldersmedisin, journ.anm.), nevrologi og revmatologi, skriver de i tidsskriftet.

Får innbyggerne i nabokommunen bedre helsetilbud enn deg? Nå skal et nytt råd jobbe for likestilling i pasient-Norge:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer