Én måned på lavbudsjett

Hvordan oppleves det egentlig å ha begrensede midler å leve av? Det skal Dinside forsøke å få en bedre forståelse av.

<b>PÅ LAVBUDSJETT:</b> Undertegnede journalist skal sammen med sin mann (som syns det holder å stille opp i prosjektet, ikke på bildet) og to sønner, Sondre (12) og Balder (6) forsøke å leve på begrensede midler i en måned. Foto: BERIT B. NJARGA
PÅ LAVBUDSJETT: Undertegnede journalist skal sammen med sin mann (som syns det holder å stille opp i prosjektet, ikke på bildet) og to sønner, Sondre (12) og Balder (6) forsøke å leve på begrensede midler i en måned. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om Norge generelt er et land hvor svært mange har grei økonomi, fins det også mange økonomisk vanskeligstilte grupper, som av forskjellige årsaker må klare seg på svært lave beløp hver måned.

Samtidig er det nok mange av oss som ikke helt forstår hva det innebærer å leve på en såpass begrenset økonomi hver måned.

For hvordan får du egentlig det hele til å gå rundt, når det du har å rutte med er langt under snittet av det en gjennomsnittlig nordmann tjener hver måned?

Dette skal Dinside forsøke å sette søkelyset på.

LES OGSÅ: Kutte mobilregningen? Her er de billigste mobilabonnementene

Én måned på lavbudsjett

I løpet av juni måned skal undertegnede sammen med sin familie teste ut hvordan det oppleves å ha en svært begrenset økonomi.

Ettersom det i disse dager er mye fokus på flyktningene som kommer til Norge, har vi valgt å ta utgangspunkt i det beløpet en familie bosatt på asylmottak har å leve av på en måned - som er ett eksempel på hva det vil si å ha begrensede midler i Norge. Andre eksempler er naturlig nok minstepensjonister og de som lever på sosial stønad.

I løpet av måneden vil vi dele våre erfaringer om hvordan dette oppleves, samtidig som vi kommer med tips og råd om hvordan man kan kutte kostnader i hverdagen.

8.390 kroner på en måned

Vi som skal gjennomføre dette prosjektet er et ektepar med to barn på 6 og 12 år. Det månedlige beløpet vi dermed tar utgangspunktet i, er det beløpet en flyktningfamilie ville fått bosatt på ordinært asylmottak med selvhushold, som er mest sammenlignbart med tanke på at man lager mat selv.

Satsene på såkalt basisstøtte fra Utlendingsdirektoratet (UDI), avhenger blant annet av om du er enslig eller gift, og alderen på barna - hvis du har barn.

I vårt tilfelle vil det månedlige beløpet utgjøre 8.390 kroner.

Dette skal dekke mat, forbruksvarer, klær, helseutgifter som tannlege, lege og medisiner, transport og fritid.

Under ser du en oversikt over hvilke utgifter vi må klare å dekke med dette beløpet, og hvilke som faller utenfor.

image: Én måned på lavbudsjett

Ettersom utgangspunktet for basisstøtten gjelder personer uten oppholdstillatelse, vil barnetrygd ikke regnes med i det månedlige budsjettet.

Følg prosjektet på Dinside

8.390 KRONER: Hvor lett er det for en familie på fire å klare seg på 8.390 kroner på en måned? Det skal vi teste ut i praksis. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
8.390 KRONER: Hvor lett er det for en familie på fire å klare seg på 8.390 kroner på en måned? Det skal vi teste ut i praksis. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer


I løpet av juni kan du lese mer om hvordan det går med prosjektet via denne linken på Dinside, eller via Dinsides Facebook-side.

Her vil vi komme med jevnlige oppdateringer om våre erfaringer underveis.

Har du gode tips om smarte sparetips eller hvordan å kutte kostnader, kan du gjerne tipse oss om dette i kommentarfeltet.

LES OGSÅ:

Nå skal du ikke bli lurt av kredittkortregningen
Se hvem som får feriepenger fra NAV
Studentene skal få mer støtte fra Lånekassen

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!