Én drink kan skade barnet

Norske og utenlandske eksperter er nå enige: Gravide bør ikke unne seg et eneste glass alkohol under svangerskapet.

Publisert
Sist oppdatert

Det er et kjent faktum at store mengder alkohol under svangerskapet kan skade barnets utvikling. Men hvor mye er "store mengder"?

Forskere har lenge undersøkt alkoholens innvirkning på et foster under utvikling, og konklusjonen er klar: Selv små mengder alkohol kan ha en skadelig effekt. Totalavhold er derfor det aller beste for gravide.

Lavere IQ
En gruppe amerikanske forskere har sammenliknet intelligenstester fra en gruppe barn i Detroit, USA. Testene viste tydelig at barna som hadde vært utsatt for moderate til store mengder alkohol under svangerskapet hadde større problemer med oppgavene.

Enkle spørsmål som navnet på forskjellige farger gikk greit for de aller fleste, Men når det kom til mer kompliserte oppgaver med større tidpress, gikk det i stå for mange.

- Eksponering til alkohol under svangerskapet er ofte satt i sammenheng med dårligere reaksjonstid og oppmerksomhet som småbarn. Noen av disse symptomene kan være kjernen til dårligere skoleresultater og adferdsproblemer senere i barndommen.

- I tilfeller av såkalt føtalt alkohol syndrom (FAS) er lavere IQ vanlig, helt opp mot grensen til tilbakestående. Årsaken er at alkoholen som blir konsumert av moren, har en direkte påvirkning på fosterets hjerne.

- Men det er ikke nødvendig med en alvorlig grad av FAS for å se denne påvirkningen. Det er bare ikke fullt så lett å oppdage de mindre synlige skadene som oppstår ved et lavere alkoholkonsum under svangerskapet, sier den amerikanske forskeren Matthew Burden ved Wayne State University til den engelske avisen The Independent.

Klar linje
De offisielle helserådene i mange europeiske land har hittil holdt døren på gløtt for en drink eller to under svangerskapet. I England tviholder helsemyndighetene fortsatt på anbefalingen om at det er trygt med opptil to alkoholenheter i uken for gravide kvinner.

Sosial- og Helsedirektoratet er derimot helt klare i sin anbefaling: Alkohol hører ikke hjemme i dietten til gravide kvinner.

- Det offisielle rådet nå er at gravide kvinner bør ligge fullstendig unna alkohol. Vi vet at rådene for dette tidligere har blitt oppfattet som litt uklare, så nå ønsker vi å være helt tydelige på dette.

- Årsaken til at vi anbefaler totalavhold for gravide kvinner er rett og slett at vi ikke klarer å definere noen trygg minimumsgrense for alkohol. En norsk ekspertgruppe har også nylig konkludert med at selv små mengder alkohol kan ha en skadelig effekt på fosteret, forteller avdelingsdirektør Jens Guslund ved Sosial- og Helsedirektoratet til Mozon.

 

Mozon.no, 17.08.2005

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer