Én dram øker brystkreftfaren

Tror du vin er mer "kreftsikkert" enn øl? Da tar du feil, ifølge en ny studie.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samme hvilken alkohol du foretrekker, øker du nemlig risikoen for brystkreft med 30 prosent dersom du får drikker mer enn tre glass daglig. Drikker du ett glass daglig, øker risikoen med ti prosent.

Det er like høy økning som om du skulle røyket en pakke sigaretter daglig, ifølge forskerne ved Kaiser Permanente Medical Care Program i USA.

Tidligere studier har også vist en kobling mellom alkohol og byrstkreft, men det har vært uenighet om hvorvidt ulike typer alkohol er farligere enn andre. Det avkrefter de amerikanske forskerne nå.

- Vi fant at det ikke spiller noen særlig rolle om en kvinne drikker øl, vin eller likør. Det er alkoholen i seg selv, sier en av forskerne bak studien, Yan Li, til nettstedet WebMD.

Redd du har kreft? Slik undersøker du brystene dine:

Lurt av "vinmafiaen"
Mer enn 70.000 kvinner deltok i den amerikanske studien. Under legebesøk fra 1978 til 1985 oppga kvinnene informasjon om blant annet drikkevaner, og i 2004 så forskerne på om de hadde fått brystkreft.

Kristina Kjærheim, overlege ved Kreftregisteret, er ikke overrasket over resultatene. Hun mener forskere lenge har vært enige om at det er alkoholen i seg selv som er farlig.

- Men i befolkningen generelt har det nok vært en oppfatning av at vin er bedre. Noe av forklaringen er at vi har en "vinmafia" over hele verden som pusher budskapet om at vin er full av antioksidanter og andre helsebringende stoffer, sier Kjærheim til DinSide Helse.

Maks ett glass
Med hensyn til risikoen for å få brystkreft, bør du ikke drikke mer enn ett glass alkohol per dag, eller mindre, ifølge EUs anbefalinger. Kjærheim satt i utvalget som kom med rådene. Hun understreker at alkohol ikke er den viktigste risikofaktoren for brystkreft.

Les også: Hvor mye kan du drikke?

- Men alkohol er en av de risikofaktorene vi faktisk kan bestemme over. Hvert år har vi over 2.000 nye brystkrefttilfeller. Hvis alle kvinner hadde unngått å drikke alkohol, ville vi kanskje unngått 100-150 tilfeller.

Ifølge tall fra en dansk undersøkelse, står alkohol for rundt tre prosent av alle brystkrefttilfellene i Europa.

Ikke nulltoleranse
Kreftforeningen støtter anbefalingene om maks ett glass alkohol daglig.

- I motsetning til tobakk som vi vet gir lungekreft, er alkohol bare en risikofaktor for brystkreft. Derfor har vi ikke nulltoleranse for alkohol, slik vi har for tobakk.
Men hvis man virkelig vil forebygge brystkreft, må man la være å drikke alkohol i det hele tatt, sier generaldirektør Anne Lise Ryel.

Hvert år får om lag 2.700 kvinner her i landet diagnosen brystkreft. Ekspertene frykter nå en epidemi av kreftsykdommen: