Én av fire angrer på kredittkjøp

Samtidig som rekordmange har betalingsanmerkninger.

<strong><b>ANGRER:</strong></b> Én av fire angrer etter å ha brukt kredittkortet. Samtidig er det 217.000 nordmenn som ikke har gjort opp regningene sine, og blir dermed betraktet som dårlige betalere. Foto: Kristina Picard
ANGRER: Én av fire angrer etter å ha brukt kredittkortet. Samtidig er det 217.000 nordmenn som ikke har gjort opp regningene sine, og blir dermed betraktet som dårlige betalere. Foto: Kristina Picard Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang kjøpt en vare på kreditt, og angret deg i etterkant? Da er du ikke alene. En fersk undersøkelse viser at 24 prosent innrømmer at de har angret på bruk av kredittkort. Undersøkelsen er utført av Norfakta på vegne av Bank 2.

I aldersgruppen 30-44 år svarer 34 prosent at de angrer på enkelte av sine kredittkortkjøp. I gruppen under 30 år svarer 28 prosent at de har angret. Minst dårlig samvittighet er det å spore blant den godt voksne generasjonen. Bare 15 prosent av de spurte over 60 år har angret på et kredittkjøp.

- Lett tilgang til kreditt gir jo en mulighet for impulskjøp, men for de fleste går det greit å kontrollere denne impulsive kjøpetrangen, sier gjeldsrådgiver og markedsansvarlig Lena Heimstad i Bank2.

Handler med penger de har

I tillegg til at det er mange som angrer på sine kredittkjøp, har nordmenns kortbruk gått voldsomt opp det siste året. Hittil har veksten i kortbruken vært på 9 prosent i år, viser ferske tall fra Nets (tidligere Bankenes betalingssentral).

- Vi regner med å runde én milliard kortkjøp tidlig i desember dersom veksten fortsetter, noe det er all grunn til å tro, sier informasjonssjef Sigbjørn Larsen i Nets.

Det er bruken av bankkort som ser ut til å stå for den klare økningen i kortbruk, for bruken av kredittkort ser ikke ut til å ha tatt av hittil i år.

- Folk bruker i all hovedsak penger de har på konto, prosentandelen som bruker kredittkort har vært stabil på rundt 6 prosent i år, sier Larsen.

Undersøkelsen viser også at det ikke er mange som kommer til å ta julegaveshoppingen med kredittkort.

– I år som i fjor kommer nordmenn hovedsakelig til å betale julegavene med penger de har. Kun fem prosent sier de vil foreta de fleste juleinnkjøpene med kredittkort, sier Larsen.

TEST: Dette kredittkortet slår de andre på pris

Rekordmange dårlige betalere

At kredittkortbruken ikke har økt, betyr ikke at nordmenn har fått bedre kontroll på egen økonomi. Tvert imot. Antallet betalingsanmerkninger har skutt i været. Som DinSide kunne fortelle forrige uke er det nå hele 216.840 nordmenn som blir betraktet som dårlige betalere.

Disse nordmennene har rundt 30 milliarder kroner i ubetalte krav. Forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR synes utviklingen er skremmende.

- Dette er helt forferdelig. Jeg blir veldig urolig, og lurer på hvilke holdninger folk har til sin egen pengebruk, uttalte Jørgensen i et intervju med DinSide.

Tall fra Norfakta viser at 7 prosent av alle nordmenn mener de ikke har kontroll på sin egen økonomi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer