Myter om barneøyne

Kjerringråd forteller oss mye om synet. Men er det sant?

Barnet skader synet ved å sitte for nærme TVen
Siden TVens fødsel har barn fått høre dette: ”Ikke sitt for nærme TVen”. Det er imidlertid ikke noe bevis for at TVen skader barneøyet. Ifølge The American Academy of Ophthalmology (AAO) kan barn fokusere på et objekt rett foran seg med mindre anstrengelse enn voksne. Derfor gjør det dem ingenting å sitte nær TVen eller holde en bok rett foran øynene. Dersom barnet alltid setter seg nær TVen, kan det imidlertid tyde på nærsynthet.

Å lese i mørket skader øynene
Hvis barnet leser i mørket, vil det føle seg trøtt. Men litt lesing under dyna skader ikke øynene.

Hvis barnet tulleskjeler, vil øynene forbli sånn
Nei, litt lekende skjeling vil ikke føre til at barnet skjeler for alltid.

Dårlig tilpassede briller skader synet
Du hørte det sikkert i barndommen du også, da du tok på deg noen andres briller for å leke: ”Nå ødelegger du synet”. Det er imidlertid ikke sant. Selv om man bruker briller for å forbedre synet, blir ikke øynene ødelagt av å bruke andres briller.

Hvis jeg har dårlig syn, vil barnet arve det
Dette kan dessverre være sant. Hvis du trenger briller eller har utviklet en øyesykdom (som grå stær), kan barnet ditt arve dette. Det skjer imidlertid ikke alltid.

Barnet må spise gulrot for å forbedre synet
Gulrøtter har mye vitamin A, noe som er viktig for synet. Også mye annen mat, som aspargis, aprikos, nektariner og melk, inneholder dette vitaminet. Så det er viktigere med en balansert diett som gir vitamin A enn å stappe i seg gulrøtter. Men er barnet glad i gulrøtter, skader det selvsagt ikke å spise mye av det.

Barnet kan ikke forebygge mot synsproblemer
Ved jevnlige øyeundersøkelser kan man oppdage eventuelle synsproblemer før det utvikler seg til noe alvorlig. Hvis man tar godt vare på øynene sine kan man også passe på at de ikke skades.

Data kan ødelgge øynene
Ifølge AAO skader ikke datamaskinen øynene. Ved bruk av data i lange perioder, vil man imidlertid blunke mindre, noe som gjør øynene tørre. Det kan gi følelsen av dårlig syn eller tretthet. Derfor bør du passe på at barnet tar jevnlige pauser fra dataen. Det samme skjer når man leser eller fokuserer på noe lenge av gangen.