Myter og fakta om å lage barn

”Menn bør ikke gå med stramme bukser hvis de vil unnfange” og ”varme bad påvirker mannens fruktbarhet”. Hva er myte og hva er fakta når det gjelder å få barn?

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mange myter ute og går når det gjelder å få barn. Her gir vi deg oversikten over hva som stemmer og hvilke tips du like gjerne kan legge i vasken med en gang.

1. Menn bør ikke gå med stramme bukser.
DELVIS SANT. Ifølge den britiske spesialisten Dr. Simon Fishel har det med temperatur å gjøre. Testiklene er plassert utenfor kroppen fordi den optimale temperaturen for sædproduksjon er lavere enn kroppens temperatur.

Men stramme bukser kan presse testiklene mot kroppen, og gjøre forholdene for varme. Likevel er det lite trolig at det vil være en avgjørende faktor ved unnfangelse av et barn.

2. Varme bad påvirker mannens fruktbarhet.
SANT. Dette har også med temperaturen å gjøre. Forskere fra University of California i San Francisco, har studert menn med fruktbarhetsproblemer og oppdaget at sædmengden steg etter at mennene sluttet å ta varme bad.

Les også: Sperm svømmer bedre etter porno

3. For mye trening kan hindre at du blir gravid.
SANT. Selv om regelmessig trening gir flere helsegevinster, kan intens trening også ha en ugunstig effekt på kvinnens evne til å unnfange.

- Mye trening kan trigge hormonelle forandringer som kan hemme menstruasjonssyklusen, sier Fishel, til den britiske avisen The Mirror.

Et par økter på treningsstudioet i uken vil neppe gjøre noen forandringer. Og føler du deg fin og frisk, og har en normal menstruasjonssyklus, så er det ikke noe problem. Men hvis du er avhengig av å trene, og har lagt merke til endringer i syklusen, kan det være et tegn på at du bør roe deg litt.

Er du avhengig av å trene? Test deg selv her!

4. Det er lettere å unnfange hvis du allerede har et barn.
DESSVERRE IKKE. Eksperter ser mange par som har problemer med å få barn etter sitt første. Det er ikke et spørsmål om å være fruktbar eller ikke, det finnes varierende grader av fruktbarhet.

Det går an å unnfange en gang, men så få problemer neste gang. Neste gang er du i tillegg eldre, og det kan også gjøre en forskjell.

5. Stillingen kan øke sjansen for graviditet.
Ifølge Fishel er det ikke noe bevis for at en spesiell stilling vil øke sjansene for å unnfange. Sæden vil finne veien til egget uansett. Likeledes finnes det ikke noe vitenskapelig bevis for at å ligge på ryggen etter samleie øker sjansen for at du blir gravid.

Les også: 12 stillinger for bedre sex

6. Kvinner over 35 år har oftere problemer med å bli gravide.
IKKE ALLTID SANT. Faktisk så har naturen lagd oss slik at vi kan fortsette å få barn inntil overgangsalderen. Men det kan bli vanskeligere for noen kvinner å få barn med alderen.

Eldre kvinner har eldre egg, og det gjør at det tar lengre tid å bli gravid. Og når de blir gravide er det større risiko for å spontanabortere, i tillegg til økt risiko for sykdommer som Down’s syndrom. Men det er likevel ikke mulig å bedømme eggets kvalitet ut i fra alder. En sunn kvinne i tidlig 40-årene kan ha friskere egg enn en usunn 25-åring.

7. Mannens alder spiller ingen rolle.
IKKE ALLTID SANT. I teorien kan en mann forsette å få barn inntil han er i 80-årene, men mengden og kvaliteten på sæden endres når han blir eldre. Studier har vist at det er 50 prosent mindre sjanse for at menn over 35 år gjør partneren sin gravid i løpet av en 12 måneders periode, sammenliknet med menn under 25 år.

8. Mobiltelefoner ødelegger sæden.
MULIGENS, hvis du bruker mobiltelefonen din mye. En studie fra i fjor viser at menn som bruker mobiltelefon i over fire timer om dagen, kan oppleve en reduksjon i sædens styrke og bevegelighet, med inntil 30 prosent. Men forskere påpeker likevel at dette også kan knyttes til andre faktorer, som en lite aktiv livsstil, og ikke bare mobiltelefonen.

Les også: Dårligere sæd av mobilen?

Annen forsking har vist at bruk av laptop også kan påvirke sædproduksjonen, skriver Mirror.

9. Røyking reduserer fruktbarheten.
SANT. Menn som røyker har dårligere sædkvalitet, nedsatt bevegelighet av sæden og mer unormal sæd. Kvinnelige røykere har lavere nivåer med østrogen og progesteron og bruker lengre tid på å bli gravide. I tillegg kan de komme i overgangsalderen to år før ikke-røykere.

Men det er ikke bare sigaretter som kan lage problemer. En amerikansk studie fra 2003 viser at regelmessig røyking av cannabis også kan påvirke sædkvaliteten og sædmengden, melder Mirror.

10. Mye kaffe kan gjøre det vanskelig å bli gravid.
SANT. Og det gjelder både kvinner og menn. Ifølge forskerne stimulerer koffein sæden, men ved for stort inntak kan det ha en skadelig effekt. Hos kvinner, finnes det bevis for at inntak av mer enn én kopp om dagen kan øke tiden det tar å bli gravid med inntil 50 prosent.

Så sørg for at kaffen er koffeinfri!

Eller er du kanskje gravid og glad i kaffe?

11. Du kan bare bli gravid på den 14. dagen av menssyklusen.
USANT. Det er selvsagt dager i menstruasjonssyklusen hvor du er på ditt mest fruktbare, som er en dag eller to rundt eggløsning. Men det er faktisk flere dager rundt eggløsning hvor du kan bli gravid.