Myter hemmer sexlivet

- Myter om sex gjør at mange ikke tør å slippe seg løs, mener den britiske sex- og samlivseksperten Suzie Hayman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myter hemmer sexlivet
Myter om sex gjør at mange ikke tør å slippe seg løs, mener den britiske sex- og samlivseksperten Suzie Hayman.

Hege Eilertsen

- Idag synes vi å være omringet av seksuell informasjon. Likevel er det overraskende hvor mye av denne som er misledende og lite hjelpsom, sier sex - og samlivsekspert Suzie Hayman som jobber for BBC.

På nettsidene til den britiske nyhetskanalen, gir hun råd til menn og kvinner som ønsker seg et bedre sexliv.

Frykt og bekymringer
- Jeg hører ofte folk si at de skulle ønske sexlivet deres var bedre. Frykt og bekymringer holder dem igjen, og disse er ofte basert på myter og misoppfatninger, sier hun.

Hayman mener for eksempel det er en klar myte at det er menn som skal være sex-ekspertene.

- Mange av oss føler fortsatt at en kvinnes nytelse skal komme som en følge av hennes partners seksuelle teknikk. Vi ser fortsatt ut til å tro at kvinner skal være uskyldige og menn erfarne.Men sex er - som med alle andre ting i livet og i et forhold - noe som må læres og praktiseres. Sex er ikke noe som noen ”bare kan”. Vi må, individuelt, finne ut hva som tenner oss - og ikke tenner oss - og så vise og fortelle det til hverandre, mener hun.

Ruster aldri?
- En annen myte, som ofte spolerer sexlivet til et par, er at begge bør være forelsket for første gang for at det skal være genuint og ekte. Ettersom de fleste mennesker har sin første seksuelle opplevelse før de er atten, er det urealistisk, sier Suzie Hayman.

- Det er ikke lenger slik at vi slår oss ned med vår første kjærlighet. Halvparten av de mellom 16 og 24 år hadde minst en ny partner det siste året, sier hun, og viser til britisk statistikk.

- Faktisk er det slik at du bør håpe at du er din partners siste kjærlighet, og ikke den første!

En annen myte Hayman liker dårlig, er at det er ”kinky” eller litt småskittent å eksperimentere.

- Mange av oss har en ganske fast oppfatning av hva som er ”normal” sex. Par kan kjenne seg skyldige, og tro at deres hemmelige seksuelle begjær er uvanlige og til og med avvikende. De lengter kanskje etter å spørre partneren sin om noe som synes eksperimentelt, men holder tilbake i frykt for å bli oppfattet som ”kinky” eller rar. Et par kan være nysgjerrig på å prøve ut for eksempel en seksuell fantasi eller oral-sex, men føle at de er unormale eller ”kinky ”hvis de gjør det. Faktisk er seksuelle aktiviteter som oral-sex, og seksuelle fantasier, veldige vanlige former for seksuelt spill. Og de fleste par tjener på å prøve noe nytt, mener Suzie Hayman.

Kunnskap og kommunikasjon
Hun liker ikke at man i vårt moderne samfunn snakker om sex som noe skittent eller farlig.
- Seksuelle følelser kan være kraftige, men de trenger definitivt ikke å være farlige eller ute av kontroll. Nøkkelen er kunnskap, selvtillit og evnen til å kommunisere, hevder sex- og samlivsrådgiveren.Hun mener det er viktig at man både leser - og snakker mer - om sex.

- Sex, som alle andre viktige områder i våre liv, er et tema vi trenger å vite noe om og snakke om. Det å snakke fritt og åpent om det betyr ikke at du er promiskuøs. Det betyr er at du er forberedt på å stille spørsmål, og utfordre ditt eget syn på sex, og jobbe med forholdet ditt, mener sex- og samlivsrådgiveren.

- Du skifter kanskje ikke mening eller oppførsel som et resultat av det. Men uansett hva du bestemmer deg for til slutt, vil det være basert på virkeligheten i stedet for fabler. Jo mer du leser, ser på eller snakker om, jo flere valg vil du treffe på bakgrunn av informasjon. Dette kan hjelpe deg til å forbedre ditt eget seksuelle velbehag og sexliv, oppfordrer hun.

Mozon.no, 22.08.02

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!