Mystisk sykdom rammer fotballspillere

Den dødelige nervesykdommen ALS oppdages oftere hos fotball-talentene.

Profesjonelle fotballspillere har høyere risiko for å utvikle den farlige nervesykdommen ALS.

Det mener italienske forskere som har undersøkt over 7000 fotballspillere som har vært aktive på banen de siste tretti årene.

Femdoblet risiko
Sykdommen med navnet ALS er en svært sjelden men alvorlig diagnose. Den kjente fysikeren Stephen Hawkins er et av ofrene for nervesykdommen som har lenket ham til rullestolen for resten av livet.

Sykdommen kan være arvelig, men akkurat hva som utløser symptomene er fortsatt en gåte for leger og forskere.

De italienske fotballspillerne ble undersøkt som en del av en større undersøkelse om ulovlige dopingmidler. Tallene viste at fotballspillerne hadde fått diagnosen ALS fem ganger oftere enn det som ellers er vanlig.

Undersøkelsen ble gjennomført ved universitetet i Torino og er omtalt i magasinet New Scientist og fagmagasinet Brain.

Ukjent årsak
Akkurat hvorfor fotballspillere er mer utsatt for ALS er et ubesvart spørsmål for ekspertene. De kan heller ikke forklare hvorfor spillerne ser ut til å utvikle sykdommen mye tidligere i livet enn det som ellers er vanlig.

Skader fra sporten, prestasjonsfremmende legemidler eller kjemikalier som ugressmidler eller plantegifter fra fotballbanen, kan være en del av forklaringen. Det er også mulig at de samme personlige egenskapene som gjør noen mennesker til idrettsfolk kan være en underliggende årsak til sykdommen.

- Årsaken kan være en personlig kvalitet i oppbyggingen av nerver og muskler som gjør dem spesielt talentfulle i idrett, men som samtidig øker risikoen for å utvikle ALS, sier den engelsek eksperten Ammar Al-Chalabi fra London Institute of Psychiatry i en kommentar til BBC News.

 

Mozon.no, 24.02.2005