Myntene lurer deg

Vet du hvor mye du egentlig bruker?

Kroner en, kroner to, kroner tre ... Det blir penger - også av mynter. Foto: Colourbox.com
Kroner en, kroner to, kroner tre ... Det blir penger - også av mynter. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Hvis vi vil få fart i forbruket igjen, bør vi dele ut masse småpenger.Priya Raghubir, økonom»


Er mynter løsningen på krisen? I USA er det i hvert fall gjort noen interessante funn når det kommer til forskjellen på sedler og mynter.

Rick Alfaro fra Sacramento la nemlig merke til at flere personer brukte mynter når de handlet i brusautomaten på kontoret hans enn tidligere. (Automaten tok både mynter og sedler.) Hans teori var at folk gikk over til å bruke mynter under finanskrisen fordi de dermed følte at de brukte mindre penger. Han spurte personen som fyller maskinene, og fikk et bekreftende svar: - Folk leter etter mynter i setet i bilen, i stedet for å bruke sedler før de går til automaten.

Alfaro gjorde seg bare en antakelse, men det viser seg at økonomer har forsket på dette fenomenet. Økonomene Priya Raghubir og Joydeep Srivastava utførte en rekke eksperimenter i USA og Kina som viste at mennesker er mye mer villige til å bruke den samme summen penger hvis de kan bruke mynter stedet for en stor seddel.

Vekk med 50-øringen?

Store sedler blir i lomma

Økonomene gjennomførte noen studier som viste at personer som fikk en dollar i mynter, og personer som fikk en dollarseddel, ikke oppførte seg på samme måte. Det var mye vanskeligere å få testpersonene med seddelen til å bruke pengene.

Det har blant annet blitt gjort et eksperiment utenfor en bensinstasjon i Maha i USA. Raghubir ba folk besvare en undersøkelse om sitt bensinforbruk. Hun takket dem ved å dele ut enten mynter, endollarsedler, eller femdollarsedler. Etter at personene hadde vært inne på bensinstasjonen, ba Raghubir om å få se kvitteringene deres. De med mynter brukte mest, mens personer med sedler brukte mindre. Og de som hadde fått en femdollarseddel, lot denne ligge i lomma.

Det samme eksperimentet ble gjort blant husmødre i Kina, og det ga samme resultat: Personer som handler med mynter, bruker mer penger enn de som handler med sedler.

- Hvis vi vil få fart i forbruket igjen, bør vi dele ut masse småpenger, sier Raghubir.

Hun sier også at hvis hun var president Obama, så ville hun øke andelen endollarmynter og redusere andelen todollarmynter for å få fart på økonomien igjen.

Pengene som forsvant - hva husker du? Ta testen!

Hvorvidt det samme ville fungert her hjemme, er mer usikkert. Amerikanere bruker kontanter i mye større utstrekning enn det vi gjør i Norge, hvor kortbruken stadig øker. Men ønsker du å spare, kan du jo vurdere å legge kortet hjemme - og i stedet ta ut store sedler som du legger pent i lommeboka.

(Kilde: National Public Radio)