Myk mann = kortere liv

Menn med mer maskuline interesser lever lengre. Det viser ny forskning.

- En forklaring kan være at stresset ved ikke å leve opp til idealene faktisk skaper psykisk sykdom. Foto: colourbox.com
- En forklaring kan være at stresset ved ikke å leve opp til idealene faktisk skaper psykisk sykdom. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange kvinner faller for machomenn, rett og slett fordi de er mer maskuline, tøffe og røffe. Nå kan det være nok en god grunn til å falle for de tøffe gutta. For de lever nemlig lengre enn menn som har ”mykere” interesser, skriver Dagens Medisin.

Er du mann eller mus? Finn deg selv her!

Faktisk så er dødeligheten dobbelt så høy hos menn som skårer lavt på en såkalt maskulinitetsskala, sammenliknet med dem som skårer middels høyt, viser den nye studien gjort ved Karolinska Institutet i Sverige.

Lenger ned i artikkelen kan du lese om norsk forsker som slakter studien.

I studien defineres maskulinitet med hva som oppfattes som maskulint ut fra kulturelle normer i samfunnet. Yrke og interesser oppfattes som tyngre indikatorer på maskulinitet enn karaktertrekk.

Blant de mindre maskuline var psykisk sykdom den største enkeltfaktoren til økt død.

Les også: Mer spiseforstyrrelse blant menn

Psykiatrisk diagnose

Av dem med lav maskulinitet hadde 40 prosent en psykiatrisk diagnose, mot tre prosent blant de maskuline.

– En forklaring kan være at stresset ved ikke å leve opp til idealene faktisk skaper psykisk sykdom, alternativt at psykisk uhelse fremkaller egenskaper som vurderes som umaskuline, som passivitet og skjørhet – eller at psykisk uhelse er knyttet til kvinner og dermed enda lavere maskulinitet, sier forsker Anna Månsdotter.

Hun mener det er trist hvor tøft det skal være ikke å leve opp til den ”perfekte maskuline mannen”, ifølge svenske Dagens Medicin.

Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning, Universitetet i Oslo, er imidlertid svært skeptisk til den svenske studien.

Er du mann for ditt hjerte?

Ulike måter å være menn på

Lorentzen sier det vanskelig å finne en klar definisjon på maskulinitet, og mener blant annet at man ikke kan bruke yrkesvalg for å definere maskulinitet.

- At en mannlig sykepleier skal defineres som lite maskulin er faktisk ganske sykt. Både mannlige sykepleiere og mannlige gruvearbeidere har ulike måter å være menn på. Det mange betrakter som maskulint er i endring, og vi ser motsatte tendenser enn det de svenske forskerne har sett, sier han til Dagens Medisin.

Han viser til menn som bryter med det tradisjonelle, og som i større grad tar del i hjem og familie og som velger mindre kjønnsrettede jobber.

- De rapporterer at de har det bra. Og det samme gjelder også disse mennenes kvinner og barn, sier Lorentzen.

Han presiserer at dødeligheten hos menn ofte er knyttet til tradisjonelle maskuline yrker og større risikoatferd enn hos kvinner. Derfor kan ikke konklusjonen til den svenske studien stemme, mener han.

Risiko gir lykke. Eller er det motsatt?

Menn mindre å gå på

– Det er helt andre dimensjoner som påvirker menns helse. Menn har mindre å gå på når det gjelder å lykkes som menn, og for eksempel rammer arbeidsledighet ofte menn hardere enn kvinner, sier Lorentzen.

Han legger til at det er to hovedkategorier middelaldrende menn som har det tungt.

- De som mister jobben og de som mister kontakten med barna sine ved skilsmisse. Å ikke ha kontakt med barna, sliter mer på menn enn selve skilsmissen, sier han.

Skilte lever også kortere
Mange menn bekymrer seg: Er den stor nok?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer