Myggfri sommerkveld

Ønsker du deg varme sommerkvelder uten mygg og kløende stikk? Les tipsene her:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom du liker lange sommerkvelder med mat og drikke utendørs, kommer du rett og slett ikke unna. Myggen er en blodtørstig liten rakker som trives godt på huden din i de lyse sommerkveldene.

Heldigvis finnes det råd. Myggspiraler eller bålrøyk kan holde insektene på avstand. Lette sommerklær som dekker ankler og armer kan også være til litt hjelp. Men om du vil være helt fri for stikk og kløe er det nok bare myggmelk eller myggspray som hjelper.

Giftig men effektivt
De mest effektive myggmidlene inneholder gift som kan være skadelig i store doser, men brukt på riktig måte er de trygge i bruk. DEET står for dietyltoluamid og regnes som det mest effektive vern mot myggen, ved siden av Autan.

Myggmidler som inneholder mer enn 20 prosent av stoffet DEET bør du imidlertid unngå, advarer fagfolk.

Statens forurensningstilsyn (SFT) har fra 2005 satt en grense på maksimalt 20 prosent av stoffet i myggmidler. Insektmidlene skal også merkes med teksten "Må ikke brukes av barn under 3 år, brukes med forsiktighet på større barn".

Skyr lukten
Farmasøytisk rådgiver Trond Raudsandmoen i Alliance apotekene forklarer at myggen gjenkjenner kroppslukt og karbondioksid fra pusten. Myggmidlene virker ved å hindre at myggen oppdager karbondioksid, samtidig som lukten i preparatene skremmer bort myggen. De samme midlene virker også mot en annen blodsuger, nemlig flått, som også går etter karbondioksid.

- Du bør begrense området med bar hud ved å kle på deg. Mygg kan imidlertid stikke gjennom klærne, så det er lurt å bruke myggmiddel utenpå klærne. Myggmiddel må ikke brukes på sår, betent eller irritert hud, og middelet må ikke komme i kontakt med øynene, sier Raudsandmoen.

Han understreker at enkeltpersoner reagerer ulikt på preparater. Noen kan derfor få ubehag av preparater som andre bare har positive erfaringer med.

Beskytter mot malaria
Mens myggen her hjemme for det meste er helt harmløs, finnes det noen ubehagelige slektninger i andre land som kan gjøre deg alvorlig syk. For de som skal reise til malariaområder, anbefaler Raudsandmoen å kjøpe både myggmiddel og malariatabletter før avreise.

- I malariastrøk må du ha produkter som er helt sikre. Noe annet kan være livsfarlig. På slike reiser er det ikke å anbefale at man tester nye produkter med tvilsom effekt. Dessuten er det enklere for nordmenn å få informasjon om produktene på norske apotek, mener Trond Raudsandmoen.

 

Mozon.no, 25.07.2006