Mye sykefravær skyldes stress

Sykefraværet i Norge er på et historisk høyt nivå. Halvparten av sykefraværet skyldes muskel og skjelettlidelser, og sykefravær på grunn av psykiske lidelser øker mest. Årsaken er mer press og stress i arbeidslivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske arbeidsgivere og Trygdeetaten måtte i år 2000 ut med 36 milliarder kroner i sykepenger. Stressforskere hevder at minst en fjerdedel av disse utgiftene skyldes stress.

Den svenske stressforskeren Bengt Arnetz sier til VG NETT at de har sett på de totale kostnadene av sykemeldinger i Sverige, og regner med at 25 prosent av dem skyldes stress.

- Dette er til og med trolig en undervurdering, uttalte Arnetz, som legger til at norske og svenske arbeidsforhold er sammenliknbare.

Historisk høyt sykefravær
Sykefraværet i Norge er på et historisk høyt nivå, og arbeidsrelatert stress øker i alle land. Spesialist i rehabilitering Phylis Gabriel i International Labour Office (ILO), står bak en studie som viser at mentale lidelser koster mellom tre og fire prosent av EU-landenes brutto nasjonal produkt (BNP). I følge VG betyr dette en kostnad på omkring 37 milliarder kroner, hvis en regner ut fra fastlands-BNP for år 2000.

Studien viser at arbeidslivet bidrar til å skape eller forverre mentale lidelser som angst, nervøsitet og depresjon.

Mye av dette er relatert til stress, men hvor mye vet ikke forskerne konkret.

Stress gir lavere effektivitet
Stressforsker Arnetz uttalte også at stressede ansatte lettere sier opp jobben, de blir mer kritiske, mindre kreative, og det blir mer å gjøre for de andre kollegene på arbeidsplassen. En norsk studie av 3500 arbeidstakere i syv ulike bransjer viser at stressede medarbeidere betyr lavere effektivitet på arbeidsplassen.

Kilde: VG NETT

Silje Stavik, mozon.no, 12.03.01

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!