<strong>MYE SØPPEL:</strong> Boks eller brett, mye  søppel blir det av piller med alt som følger med. Foto: Victoria Andersen-Vang
MYE SØPPEL: Boks eller brett, mye søppel blir det av piller med alt som følger med. Foto: Victoria Andersen-VangVis mer

Mye medisiner = mye søppel

Noen fortrekker piller på brett, noen irriterer seg over det. Men hvorfor emballasje som genererer så mye avfall? Av: Victoria Andersen-Vang

Peter Andre Jensen fikk diagnosen barneleddgikt da han var 1 år. Som 15-åring fikk han også ulcerøs kolitt og hypotyreose (lavt stoffskifte). På grunn av dette må Jensen i likhet med mange andre nordmenn bruke mye medisiner. I hans tilfelle mellom ni og tolv piller om dagen. Derfor liker han best piller på boks. Det er lettere og dosere, og det gir minst rot på badet. Dessuten blir det mindre søppel.

- Jeg bruker blant annet medisiner som kommer i brett på ti og ti piller, "en-pille-i-hver-sin-egen-lomme"-løsning. Bruker man fire av disse om dagen blir det fort store mengder søppel, forteller Jensen.

Fra 1. juni i fjor: Endelig automatisk frikort

Lite miljøvennlig

Petter Andre Jensen må bruke medisiner, men er ikke glad for alt avfallet som følger med. Foto: Audun Andreassen
Petter Andre Jensen må bruke medisiner, men er ikke glad for alt avfallet som følger med. Foto: Audun Andreassen Vis mer


Pillebrettene (blisterark) er er ofte dels av aluminiumsfolie, og de er ikke nødvendigvis spesielt nedbrytbare. Grunnen til å velge denne type emballasje opplyses fra legemiddelindustriens hold å være at den fungerer som en barriere mot fuktighet og lys, noe som kan ha betydning for produktets holdbarhet.

- Men at vi ønsker å produsere produkter som er miljøvennlige, ligger alltid i bakhodet, forteller Jon Brynildsrud, markedsdirektør i Weifa AS til DinSide.

- Her er det også snakk om et forbrukerbehov. Noen foretrekker på boks, andre på blisterark. Noen av produktene kommer i begge former, opplyser Brynildsrud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høye medisinutgifter?
>>> Få titusener igjen på skatten

>>> Tannlegeutgiftene du kan trekke fra

Men hva med pakningsvedlegget

- MÅ man legge ved bruksanvisning i hver bidige eske? Det blir det mye søppel av. Bort med bruksanvisningen og legg de på nett, sier Jensen.

Men så enkelt er det likevel ikke.

- Pakningsvedlegget er svært viktig for at pasienten kan være deltakende i behandlingen, sier Sigurd Hortemo, overlege for Statens Legemiddelverk til DinSide.

Legemiddelprodusenten Weifa prøvde ut en løsning på Ibux Gel. De trykket opp pakningsvedlegget på innsiden av pappemballasjen, slik at man kunne rive opp emballasjen for å lese det.

- Tekstmengden på pakningsvedlegget er imidlertid nå så omfattende at det ikke lenger er plass til det, og produktet vil nå bli levert med separat pakningsvedlegg, sier Brynildsrud.

For denne informasjonen SKAL være lett tilgjengelig for forbrukeren.

- Det er ikke alle som har tilgang til internett, så å skrive opp en lenke til en nettside på pakken ville ikke blitt akseptert i dag, sier Brynildsrud.

- Det er de gamle som bruker mest medisiner, og det er også de som bruker internett minst. Om et par år kan vi trolig lese av en strekkode via mobilen og få informasjonen opp på skjermen, men det er lenge til vi helt kan kutte ut informasjonen på papir, sier Hortemo.

Disse medisinene kjøper du i dagligvarebutikken

Artikkelen er levert som et elevarbeide fra en student i avgangsklassen i journalistikk ved Norges Kreative Fagskole.