Mye enklere enn du tror

Så lett kan du sjekke om du har klamydia.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn er elendige til å bruke kondom. Bare én av ti nordmenn bruker kondom ofte ved samleie. Og halvparten av alle nordmenn sier de aldri bruker kondom.

De dystre tallene kommer fra en stor, nordisk undersøkelse som ble presentert tidligere denne uken. Undersøkelsen er utført av YouGov Zapera for Rfsu, og du kan lese mer om den her.

- Det er gjort mye for å informere om kondombruk, men det ser ut som det i liten grad påvirker norsk adferd. Det virker som om risikoen for en potensiell sykdom oppfattes som veldig liten, i forhold til byrden ved å bruke kondom i "gjerningsøyeblikket", sier seniorrådgiver Hilde Kløvstad i Folkehelseinstituttets smitteverndivisjon.

Hun er ikke overrasket over den lave bruken av kondom som undersøkelsen avdekker.

- Nordmenn har vært stabilt dårlige på å bruke kondom i de undersøkelsene Folkehelseinstituttet har utført. Og det har vært slik lenge, sier Kløvstad til DinSide.

PRISTEST: Kondomer og andre prevensjonsmidler

Den store ungdomssykdommen

Den lave bruken av kondom fører til spredning av seksuelt overførbare sykdommer. Den mest vanlige er klamydia.

- Klamydia er den store ungdomssykdommen, og vi ser en oppadgående trend i antall registrert smittede de siste årene, sier Kløvstad.

I 2008 ble det registrert 23.488 tilfeller av klamydia i Norge, en oppgang på hele 2,7 prosent fra året før, ifølge ferske tall fra Folkehelseinstituittet (FHI).

Oppgangen har skjedd på tross av at det ikke er flere nå enn før som har testet seg.

- Antallet tester har holdt seg stabilt de siste årene. Vi vet at tidligere har det vært flere gamle som har testet seg, mens nå er det flere unge som gjør det, sier Kløvstad som presiserer at det er viktige at de unge sjekker seg, fordi man ikke like ofte finner klamydia blant eldre voksne.

- Siden klamydia smittes seksuelt er det mye som tyder på at det er mange kondomløse samleier der ute.

Les også: Dette koster steriliseringen

Null symptomer

Det er grunn til å tro at tallene på klamydiasmittede personer er noe høyere enn det statistikken avlører. I motsetning til for eksempel gonoré og syfilis, som gir kraftige symptomer, kan en være smittet av klamydia uten å merke noen symptomer i det hele tatt.

Derfor bør du alltid sjekke deg, dersom du har utsatt deg selv for smittefare.

- Bruk kondom for å unngå å bli smittet, og test deg mellom hvert partnerbytte, er oppfordringen fra Kløvstad.

Vanlige symptomer på klamydia
Kvinner Menn
Utflod fra skjeden Litt utflod fra urinrøret
Svie ved vannlating Svie ved vannlating
Småblødninger etter samleie Kløe
Egglederbetennelse som
kan føre til magesmerter
  
Kilde: Lommelegen.no


Åtte myter om prevensjon

Enkelt og gratis å teste

Heldigvis er det ikke lenger en ubehagelig sak å teste seg for klamydia.

- Tidligere var det mange som vegret seg fordi prøven var litt vond, spesielt for gutter. Slik er det ikke lenger. testen i seg selv er ikke avskrekkende, det er så enkelt som en urinprøve, for begge kjønn, sier Kløvstad.

Denne testen kan du enten ta ved å oppsøke fastlegen din eller en helsestasjon for ungdom. Du kan også bestille en klamydiatest på nettet, slik at du får tilsendt testen i posten. Testen må sendes tilbake til helsestasjonen for analysering, og dersom den skulle vise seg å være positiv vil du bli innkalt til konsultasjon. Her er et av stedene der du kan bestille en gjør-det-selv-test (ekstern lenke).

Er du i risikogruppen, definert som ungdom, skal du ikke betale for en klamydiatest når du oppsøker lege.

- Klamydia allmenn smittsom sykdom. Unge, seksuelt aktive ungdom som vil teste seg, skal få gjøre dette gratis, sier Kløvstad.

MINIGUIDE: Slik bruker du kondom

Sterilitet og kronisk smerte

Klamydia behandles med en engangsdose med antibiotika. Siden sykdommen enkelt kan oppdages og behandles, er det få personer som får noen konsekvenser av smitten. Men dersom du går rundt med klamydia over tid, kan det få alvorlige konsekvenser.

- Konsekvensene for et fåtall som ikke får behandling vil være en infeksjon i underlivet, som i verste fall kan føre til sterilitet, svangerskap utenfor livmoren eller kroniske underlivssmerter, sier Kløvstad.

Husk at dersom du er smittet av klamydia, kan du være mer eksponert mot andre seksuelt overførbare sykdommer som for eksempel HIV.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer