<strong><B>NY I NORGE:</strong></B> Deezer gir deg i likhet med WiMP og Tidal også et tilbud i CD-kvalitet. Foto: DEEZER
NY I NORGE: Deezer gir deg i likhet med WiMP og Tidal også et tilbud i CD-kvalitet. Foto: DEEZER Vis mer

Musikkstrømming er mer enn Spotify

Masser av alternativer der ute.

Publisert
Sist oppdatert

Strømming er i ferd med å bli den vanligste måten for nordmenn å nyte musikk på.

Ifølge MedieNorges rapport fra 2014 hadde i siste kvartal 2013 halvparten av alle voksne nordmenn tilgang til Spotify, mens 21 prosent hade tilgang til WiMP.

Blant de yngste (15-29 år) var andelen som lyttet til strømmet musikk hele 74 prosent allerede for ett og et halvt år siden. Trolig er tallene enda høyere i dag.

Musikkstrømming på mobilen: Hvilken bør jeg velge?

Musikkstrømming er likevel mye mer enn WiMP og Spotify.

<B>INGEN ADGANG</b> Nå Apple-eide Beats Music er foreløpig stengt for nordmenn. Foto: BEATS MUSIC
INGEN ADGANG Nå Apple-eide Beats Music er foreløpig stengt for nordmenn. Foto: BEATS MUSIC Vis mer


Rikt tilbud

USA og de store landene i Europa har lenge hatt et riktig tilbud av musikkstrømmere som vi knapt har hørt om her i landet. Noen av dem, slik som Beats Music og Rhapsody, er dessverre fortsatt stengt for nordmenn.

Det er derimot ikke franske Deezer.

Denne strømmeren har vært tilgjengelig for nordmenn siden 2008 og kan skilte med 35 millioner sanger i biblioteket sitt, omtrent det samme som Spotify. I tillegg får du tilgang til 30.000 nettradiostasjoner.

Nykommeren: Deezer spiller «alt» gratis

Ifølge Deezer selv har de fem millioner abonnenter og 16 millioner brukere pr. måned. Du kan spille av musikken i nettleseren og via apper for Android, iOS, Windows Phone og Blackberry.

Gratis med reklame - samme pris

<strong><B>TEKSTER:</strong></B> Deezer gir deg muligheten til å se hva artisten synger. Foto: DEEZER
TEKSTER: Deezer gir deg muligheten til å se hva artisten synger. Foto: DEEZER Vis mer

I likhet med Spotify er tjenesten gratis fra PC og Mac med reklame og beskjeden lydkvalitet. Et abonnement koster 99 kroner i måneden - også dette det samme som med Spotify Premium og WiMPs standardabonnement. Og i likhet med disse får du også med Deezer bedre lyd, reklamefri avspilling og mulighet til å spille musikk fra mobilen og avspilling uten nett.

Sony avliver egen musikk: Spotify klar for PlayStation 3 og 4

I lihet med WiMP har Deezer også en hifi-variant. Den heter «Deezer Elite», og er foreløpig bare tilgjengelig for Sonos-brukere.

Gammel kjenning - nå lovlig

Napster er en gammel kjenning fra 90-tallet, og den var på mange måter starten på fildelingsrevolusjonen og den påfølgende pirat-hodepinen for platebransjen. Etter å ha blitt utsatt for plateselskapenes juridiske vrede, kom de i 2013 tilbake i lovlig form.

Napster koster også 99 kroner måneden (av en eller annen grunn har alle lagt seg på denne prisen), med én måneds gratis prøvetid. Tjenesten er tilgjengelig på både Android, Windows Phone og iOS. Musikk kan spilles av via nettleseren, men det er ingen egne Mac- og Windows-programmer.

Beløpet inkluderer nettløs avspilling.

<strong><B>EGEN MUSIKK:</strong></B> Google lar deg bruke ditt eget musikkbibliotek overalt hvor du er. Men du kan også leie strømming av musikk du ikke har selv. Foto: GOOGLE
EGEN MUSIKK: Google lar deg bruke ditt eget musikkbibliotek overalt hvor du er. Men du kan også leie strømming av musikk du ikke har selv. Foto: GOOGLE Vis mer

Google Play Musikk koster i utgangspunktet ingenting.

Kjøpe-Google vs. gratis-Google

Men gratisabonnementet som er koblet til din Gmail/Google-konto gir deg bare tilgang til musikk du selv har kjøpt, rippet fra CD eller lastet ned fra nettet. Begrensningen er på 50.000 sanger, noe som vel burde holde selv for de med ekstremt stor musikksamling på PC eller nettverksdisk hjemme.

Vil du strømme fra Googles musikkbibliotek må du ut med 99 kroner måneden etter en måneds gratis prøveperiode. Google lar deg også kjøpe musikk til odel og eie, slik som iTunes.

Også Google også har apper både for Android og iOS, avspilling i nettleseren og mulighet for å spille strømmet musikk når du ikke har nett.

Bare live

Både Deezer, Napster og betal-delen av Google Play Music ligner til forveksling på WiMP og Spotify. De dekker med andre mer eller mindre alt som du tidligere ville finne i en velassortert platebutikk - og vel så det.

Men hva om du er ute noe helt spesielt som ikke er gitt ut på vanlig måte?

<strong><B>KONSERTER:</strong></b> Concert Vault er en gullgruve for de som elsker live-musikk fra rockens gullalder. Foto: CONCERT VAULT
KONSERTER: Concert Vault er en gullgruve for de som elsker live-musikk fra rockens gullalder. Foto: CONCERT VAULT Vis mer


Heldigvis finnes det også tilbud for de som har smalere smak. For eksempel Concert Vault (tidligere Wolfgang's Vault), som spesialiserer seg på konsertopptak.

For én måneds tilgang koster det 3,99 dollar (32 kroner), for ett år 39,99 dollar (323 kroner) og for et toårsabonnement må du ut med 79,98 dollar (645 kroner).

Få låten rett i Spotify: Nok å høre den på radio

For dette kan du høre på alt de har i biblioteket via strømming. I tillegg kan du laste ned to konserter gratis hver uke. Ønsker du å laste ned mer enn dette må du betale maksimalt fem dollar (40 kroner).

Vil du helst prøve før du bestemmer deg, har strømmeren tilbud om to ukers gratisperiode.

Lydkvaliteten både på strømming og nedlastede filer er den samme som på Spotify Premium: 320kbps.

<b>ELEKTRONIKA</B> Beatport lar deg høre gratis på nye mikser og spennende, nye artister innen elektronisk pop. Foto: BEATPORT
ELEKTRONIKA Beatport lar deg høre gratis på nye mikser og spennende, nye artister innen elektronisk pop. Foto: BEATPORT Vis mer


Dans til musikken

Liker du elektronisk basert pop er Beatport et funn. Her kan du helt gratis høre nye, interessante artister, alternative mikser og oppdatere deg på alt som skjer innen sjangre som House, Nu-disco, Trance, Drum and Bass, Dubstep og Techno.

Som så ofte ellers med «gratis» er det ikke snakk om ren veldedighet. Strømmeren, som holder til i Denver i Colorado (USA) og eies av konsertgiganten SFX Entertainment, håper på at du skal logge deg inn og kjøpe musikk.

Nok en Spotify-konkurrent: Rdio lansert i Norge

Nytt og uprøvd

Er du nysgjerrig på musikk fra nye og uetablerte navn, er Soundcloud stedet å oppsøke.

Her laster artistene selv opp musikken sin. Det kan være alt fra konsertopptak til tidlige demoversjoner av låter. Rett som det er dukker det også opp smaksprøver fra kommende album, også fra store og etablerte artister.

<strong><B>ARTISTENES EGEN:</strong></b> Soundcloud gir deg musikken før den er ferdig, også på nettbrettet. Foto: SOUNDCLOUD
ARTISTENES EGEN: Soundcloud gir deg musikken før den er ferdig, også på nettbrettet. Foto: SOUNDCLOUD Vis mer


Soundcloud er basert på jungeltelegraf-metoden. Det betyr at de er svært integrert mot Facebook, Twitter og andre sosiale medier, slik at artistene når raskt ut til fansen sin med nyheter.

Artister betaler for tilleggstjenester, men for oss vanlige lyttere er alt gratis.

100.000 radiostasjoner

I tillegg til dette finnes det jo titusenvis av nettradiostasjoner som spiller musikk i ulike sjangre døgnet rundt - helt gratis.

Bop.fm: Del musikk uavhengig av tjeneste

Over 100.000 av dem er samlet i nettradioportalen TuneIn. Du kan høre både via nettleseren, iOS, Android og Windows Phone.

I tillegg er TuneIn i likhet med Spotify ferdig installert i en lang rekke smart-produkter som TV-er, trådløse høyttalersystemer og hjemmekinoreceivere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer