Kanskje det er like greit å skylle med et glass vann... Foto: colourbox.com
Kanskje det er like greit å skylle med et glass vann... Foto: colourbox.comVis mer

Munnskylling kan gi kreft

Australsk professor svært skeptisk til bruk av munnskyllemidler.

Mange bruker munnskyllemidler hver dag for å forhindre dårlig ånde og unngå hull i tennene. Men kanskje bør munnskyllemidler inntas med varsomhet. Ifølge NTB viser ny, australsk forskning nemlig at daglig bruk av munnskyllemidler kan øke risikoen for ulike kreftformer i munnen.

Les også: Drep den dårlige ånden

Grunnen til dette er at mange munnskyllemidler inneholder alkohol, som kan forårsake blant annet munnkreft.

Alkoholen er synderen

Studieleder Michael McCullough, som er professor i oral medisin ved Universitetet i Melbourne, er derfor svært kritisk til bruk av munnskyllemidler.

Han mener at studien viser at daglig bruk av munnskyllemidler er en ”signifikant risikofaktor” for utvikling av kreft, da alkoholen gjør munnens indre overflate mer sårbar for forstadier i kreftutvikling.

Les også: Alkohol øker kreftfaren

Det mest vanlige forstadiet er celleforandringer i slimhinnen, som kan vise seg som enten hvite eller røde flekker. Sistnevnte utvikler seg ofte til kreft.

Over 3.000 personer deltok i studien, som er publisert i Dental Journal of Australia.

Kritikk fra andre forskere

McCulloughs forskning har imidlertid fått kritikk fra både britiske og australske forskere, som ikke er helt overbevist over sammenhengen mellom munnskyllemidler og kreft.

- Det trengs mye mer bevismateriale før man har grunn til å frykte munnskyllemidler, uttaler Damien Walmsley, som er professor i odontologi ved Universitetet i Birmingham, til The Scotsman.

- Personer som røyker og drikker mye alkohol har mye større grunn til å frykte munnkreft enn personer som bruker munnskyllevann.

Les også: Pass munnen din