Munnsex gir munnkreft

Så var det visst ikke bare moro allikevel. Franske forskere har oppdaget en klar sammenheng mellom oralsex og risikoen for kreft i munnhulen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Joachim Henriksen

Det er forskerne ved Agency for Research on Cancer i Lyon, Frankrike som har funnet sammenhengen mellom oralsex og kreft. Risikoen for kreft i munnhulen er uansett liten, men vil stige om du blir utsatt for et vanlig virus som overføres seksuelt.

Viruset kalles HPV og er tidligere kjent for å øke risikoen for kreft i livmoren. HPV-viruset er vanlig i Norge og er en av årsakene til utviklingen av kjønnsvorter.

Virus i kreftsvulst
De franske forskerne sammenliknet 1670 pasienter med kreft i munnhulen med en kontrollgruppe på 1732 friske mennesker. Deltakerne i studiet kom fra flere land over hele verden.

Spor av HPV-viruset ble funnet i de fleste kreftsvulstene hos de syke deltakerne. Etter intervjuer av gruppen ble det klart at de som hadde spor av HPV i kreftsvulsten også hadde tre ganger høyere sannsynlighet for å ha deltatt i oralsex. Det var ingen forskjell på menn og kvinner i denne sammenhengen.

- Disse resultatene beviser sammenhengen mellom HPV-viruset og kreft i munnhulen. Dette er et stort studie som vil overbevise eventuelle tvilere, sier den amerikanske legen Raphael Viscidi som har deltatt i undersøkelsen. Rapporten er omtalt i siste utgave av fagtidsskriftet New Scientist.

Unge med kreft
Den britiske kreftspesialisten Newell Johnson ved King's College i London sier seg enig i konklusjonen i den nye undersøkelsen.

- Vi har visst en stund nå at det finnes en liten gruppe unge mennesker som vi ikke kan forstå hvorfor utvikler kreft i munnhulen. De har ingen lang historie med sigaretter og alkohol som er den vanligste årsaken til sykdommen.

- I denne gruppen må det finnes en annen utløsende faktor. Sammenhengen mellom HPV-viruset og oralsex ser ut til å være en fornuftig forklaring på denne gåten. Det franske studiet gir oss sterke beviser for at viruset overført ved munnsex kan være en årsak til kreft i munnhulen, sier Newell til New Scientist.

Fortsett med oralsex
På tross av de skumle resultatene vil ikke leger anbefale å slutte helt med oralsex. Risikoen for å utvikle kreft i munnhulen er lav, og det er fortsatt sigaretter og alkohol som er årsaken til de fleste tilfellene.

Forskere i flere miljøer arbeider med å utvikle en vaksine mot det vanlige viruset. Hovedårsaken er for å redusere antallet tilfeller av kreft i livmoren som tar livet av 250.000 kvinner globalt hvert år.

Mozon 26.02.2004